Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.11.12.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 691. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.11.12. KözéletMi lesz azokkal, akik nem fizetnek?
A.E.  A behajtások idõszaka köszönt ránk, így az év vége fele közeledve, az amúgy is zûrös és bizonytalan anyagi helyzetben lévõ cégek, intézmények némelyikének most méginkább létkérdés az, hogy még idejében be tudják hajtani a kinnlevõséget. Nincsenek más helyzetben a helyi községi-illetve városi polgármesteri hivatalok sem, a szûkös költségvetés mellett, az adók és illetékeknek a hiánya, és annak pótlása jelent problémát.
Több éves jelenségrõl van szó, hiszen olyan családok és személyek is akadnak, akik több éve nem fizetnek semmilyen helyi adót, ezeknek vagy eszük ágában sincsen fizetni, vagy egyszerûen nincs amibõl. Mindamellett sok hivatalnak ez az egyik alapvetõ bevételi forrása, tehát a be nem fizetett illeték, a polgármesteri hivataloknak az amúgy is karcsú bevételi forrását apasztja még jobban.

Évrõl-évre csak rosszabb
Mármint, ami a befizetések arányát érinti, legalábbis ezt mutatják a környék hivatalainak statisztikái, ezt mondják a helyi vezetõk. Az itt élõk egyre jobban leszegényednek, nõtt a munkanélküliség, a tavalyihoz képest is jóval kevesebben kapnak szociális juttatásokat, így a bevételi összeg jóval a tavalyi alá sülyedt, nem beszélve a kormány által életbe léptetett megszorító intézkedésekrõl. Nem is olyan régen például az egyik baróti tanácsülésen elhangzott, hogy Barót jóval a megyei átlag alatt van az egy fõre esõ jövedelem szempontjából. Így szinte magától értetõdik az a tény, hogy az emberek elfelejtik kifizetni az adójukat, tehát a probléma nem egyedi, elmondható, hogy erdõvidéki jelenség lett.

Mindenkitõl behajtják a pénzt
Megkérdezve a községek polgármestereit megtudtuk, hogy a nehézségek ellenére jóval az ötven százalék felett van azok aránya, akik rendszeresen befizetik a helyi adót és illetéket. Vargyason év végén a lakosság 80% - a fizetett, ám azok, akik elmaradtak, már meg is kapták a felszolító levelet, amelyben kérik a mihamarabbi törlesztést. Amennyiben ez nem történik meg, akkor az érintett személyeknek zárolhatják a számlájukat, akik pedig szociális juttatásra jogosultak, azoktól pedig levonják a tartozást – tájékoztatott a vargyasi hivatal pénzügyi referense. Bacon községben Bardocz Csaba polgármester elmondta, náluk is visszaesés tapasztalható a tavalyihoz képest, ám érték szempontjából nincsen csökkenés, hiszen év elején adót növeltek, így jelen pillanatban úgy állnak, ahogyan a tavaly. A polgármesternek is tudomása van arról, hogy vannak olyanok, akik több éve nem fizettek, ám eddig ellenük a felszólításon kívül semmilyen jogi eljárást nem indítottak, ám nem lesz ez mindig így. Az idén már azon dolgoznak, hogy miként lehet ezektõl a személyektõl behajtani az elmaradást. Azoktól, akik szociális segélyben részesülnek, nem vonják le egybõl a tartozást, hanem apránként, hónapokra feloszva teszik meg, így nem kell egyszerre fizessen, tehát az adott helyzetben mindenki jól jár – fogalmazott a Baconi elöljáró. Bardocon Varga Annamáriától, a hivatal munkatársától megtudtuk, hogy a községben a fizikai személyek 80%-a, míg a jogi személyek csupán 40%-a fizetett. Alkalmaztunk már banki számla letiltást a jogi személyek esetében, a fizikai személyeknél pedig a fizetésbõl és a nyugdíjból vonjuk le – tudatta a hivatal munkatársa. Bihari Edömér Ajta község polgármestere elmondta, hogy náluk a lakosság 72% -a fizette be eddig a helyi adót és illetéket, ez egy kicsivel gyengébb arány, mint a tavalyi. Az egyik gondunk az, hogy a szociális segélyre jogosultaknak idén csak 1/4-e kapott támogatást, így nagyon sok családnak semmilyen bevételi forrása nincsen, természetesen õk fizetésképtelenek, bár így sem mentesülnek a kötelezettség alól. Ám azok, akiknek van jövedelmük, és mégis el vannak maradva, azoknak vagy a számlájukat zároljuk, vagy a szociális juttatásaikból vonjuk le a tartozást – értesített a polgármester. Bölön helyzete sem különbözik a többitõl, itt is ugyanazok a gondok, bár ha figyelembe vesszük azt, hogy a nyári árvizes katasztrófa ellenére a lakosság 85%-a tett eleget kötelezettségének, akkor ez példaértékû.

Nincs végleges adat, miért?
A városi tanácsnál érdeklõdtünk, hogy Baróton mi a helyzet – hiszen mint tudjuk, és naponta tapasztaljuk – nem éppen a rozsás életérõl híres az egykori bányászváros. Egyelõre nincsen kimutatásuk erre az évre, még most folynak az összesítések, azt viszont megtudtuk, hogy kiküldték már a felszólításokat – ennél többet azonban nem sikerült kideríteni. Pedig a polgármesteri hivatalnak is gondja-baja az, hogy a lakosok nincsenek napirenden a helyi adó és illetékek befizetésével, nem is egy alkalommal említette meg Nagy István polgármester, hogy a kinnlevõség több milliárdra rúg, és hogy az itt élõk elvárják, hogy segítsenek rajtuk, de amikor õk kellene tegyenek a közért, akkor bizony nem verik le a hivatal ajtaját. A probléma valós, hiszen a kiküldött felszolítások igazolják, hogy gondok vannak – ennek fényében nem tudni, hogy vajon hány százalék fizetett vagy nem? Nyitott maradt a kérdés, milyen jogi eljárásokat kíván alkalmazni a polgármester azokkal szemben, akik nem fizettek, mi lesz a szociális szférával, de mire számíthat az a család amelynek semmilyen jövedelme sincs?


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 691. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.