Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.11.05.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 690. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.11.05. Közélet

Újra gyõzött a nacionalizmus
 Azt ígértem, hogy még visszatérek annak a tanügyi törvénytervezetnek a részletezésére, amelyre a kormány felelõsséget vállal. Sajnos nem tehetem, hiszen az események elsodorták a tervezetet.
Már a felelõsség-vállalás pillanatában az ellenzék élt az alkotmányossági óvás lehetõségével, de biztos, ami biztos, egy bizalmatlansági indítványt is benyújtott.
A bizalmatlansági indítvány szövegének több mint egyötöde szélsõ-nacionalista szellemben írodott. Engedjék meg, hogy csak hat címet idézzek ezen uszító szövegbõl: „A kisebbségben élõ románságnak nincsenek jogai saját hazájában”; „A román gyermekeket érõ egyéb diszkriminációk”; „Import tankönyvek – e törvény egyik újítása”; „A román nyelv idegen nyelv egyes román állampolgárok számára”; „Románia történelmét és földrajzát nagylelkûen románul IS tanítják”; „Zavaros érettségi és MEGINT támadás Románia történelme ellen”. Azt hiszem, nem kell ecsetelnem a bizalmatlansági indítványt kezdeményezõk uszító nacionalizmusát. Szomorú, hogy az ilyen és ehhez hasonló érvek még mindig meghallgatásra találnak Romániában. Valószínûleg ez befolyásolhatta azon alkotmánybírók szavazatát is, akiknek döntése alapján a tanügyi törvényre való felelõsségvállalást alkotmányellenesnek minõsítették. Ez történik akkor, ha a románok döntenek sorsunkról.
Sajnos olykor saját nemzettársaink is képesek ártani közösségünknek. Úgy néz ki, hogy a baróti polgármester akadékoskodása miatt az Erdõvidék kórházának feljavítására átutalt 8 milliárd lejbõl 7-et visszaküldenek, mert úgy akarta a polgármester. Ez az ember, aki csak az elmúlt idõszakban sikeresen megakadályozta az iskola felépítését, a vízhálózat feljavítására szánt beruházást, aki plusz terheket ró a közösségre a saját szemét-elhordási elképzelésének megvalósítása érdekében, most a térségnek juttatott pénzt is gyakorlatilag visszajuttatja. Persze, ismertük ezen szándékát, és sajnos csak részben leplezett elképzelését, mely szerint a kórházat be kéne zárni. Az ilyen emberek járatják le tulajdonképpen az autonómia gondolatát. Én azonban hiszek az autonómiában, és annak pozitív hatásában is. Hiszen az autonómiát nemcsak rombolásra lehet használni, mint teszi azt az MPP-s polgármester.
Márton Árpád


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 690. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.