Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.11.05.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 690. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.11.05. Közélet

H.F.A.  Valamikor 2008-ban, a helyhatósági választások hevében Sepsiszentgyörgy helységnévtáblája alá Oraº Second Hand, Turkáló Város feliratot helyezett el az egyik román párt két helyi képviselõje. Az eset felháborodást keltett, a tiltakozók a város hírnevét rongáló, lakóinak emberi méltóságát sértõ akcióért elnézést követeltek. Hogy mire is gondolhattak a tettesek, azt sokan sokféleképp magyarázták. Habár vannak ma is utcák, ahol turkáló turkálót ér, régebb még könyvturkáló is volt, ahol mûanyag zsákban tárolták az olvasnivalót, ha valaki vásárolni akart, ki kellett borítania a zsákok tartalmát, a jelenség azonban egyáltalán nem egyedi eset, más, akár nyugati városokban is vannak használt ruha boltok, így nem állt az, hogy Sepsiszentgyörgyöt a számtalan turkáló miatt nevezték el Turkáló városnak, de akadtak olyanok is, akik a városvezetés másodkezûségére való utalást véltek felfedezi a szégyentáblában. És amint a Turkálás a közös szennyesben címû akkori MPP-s közleményben fogalmaztak, a jóval az országos átlag alatti háromszéki bérszínvonalért elsõsorban a román kormány magyarlakta területeket célzó tudatos elsorvasztási gyakorlata, valamint a helyi vezetõk kontraszelektív, beruházókat elriasztó politikája tehetõ felelõssé.
Hogy kinek, és mennyiben volt igaza, azt mi itt most ne firtassuk, hiszen nálunkfele is van bõven, amiben turkálni. Kiteregetett és elrejtett szennyeseinknek se szeri, se száma. Nem ártana egy turkáló bizottságot létrehozni, ha már a városvezetés sok kérdésben tehetetlen, és a kimosatlan/kimoshatatlan viselteseink közt rendet rakna. De használt kereskedéssel is el vagyunk látva. A magánvállalkozók mellett volt a római katolikus egyháznak, a Caritasnak, van a református egyháznak is turkálója, legújabban a Diakónia Keresztyén Alapítvány indít használtruha boltot. Amellett, hogy szükség van hasonlókra, hiszen a török és kínai drága ruhákkal ellentétben minõségi ruhát lehet beszerezni pottom áron, az embereken turkálóláz lett úrrá. Sokan ha kell, ha nem vásárolnak. Többször is megfigyeltük a sorbanállókat nyitás elõtt az egyik központi turkálónál, amikor árcsökkentés volt. Baróti Szabó Dávid Kisded szótára szerint a jóllakott disznó turkál az ételben. Még neves hollywodi sztárok is elismerték, hogy van, amikor turkálóból szerzik be ruháikat. Van, aki az orrában, van, aki az ételben, van, aki a használt ruhák közt turkál, végül is turkálni nem szégyen, csak tudni kell, hogy hol és mit. Ezek után várjuk, hogy a politikai pártjaink is nyissanak egy-egy turkálót, kíváncsiak vagyunk, hogy õk milyen használt dolgokat visznek vásárra.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 690. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.