Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.10.22.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 688. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.10.22. Közélet

 Csak néztem, szemléltem eddig, hogy Baróton erõsen megkutyásodtunk. Arra gondoltam, hogy amelyik ló megkutyásodik, azon igyekeznek túladni. Reméltem, így lesz ez nálunk is kutyafalkáinkkal. Nem ez történik. A kutyás jelenetek ott vannak az utak közepén, járdákon, parkokban. Tudunk harapásokról is. Ezt az igazságot meg tudom erõsíteni jómagam, hiszen saját bõrömön tapasztaltam.
Mindezek ellenére nem akarom eltúlozni – egyelõre – a dolgot, mert se velem, se mással még tragédia nem történt. De nem is bagatelizálhatjuk el a kérdést. Bekövetkezhet, hogy elfajult állataink a kisgyermekek körében valóban tragédiát okoznak.
Annyi komoly figyelmeztetést írtak már e tárgyban, hogy az ilyen jellegû cikkeknek se szeri, se száma. Én a figyelemfelhívásra egy könnyedebb hangnemet választok. Azért mégsem tudom kutyába se venni a dolgot. Szóval a kutyák kezdik uralni életterünket, sokunk számára kedves Barótot. Van egy falka a tömbházak között. A másik a Víz utcában tartózkodik. A fõ falka azonban a város központjában van. Ennek a viselkedése a legszembetûnõbb. A fõ falkában állandó marakodás folyik. Valószínû azért, mert nem tudják elfogadni a másképpen ugatókat. A falkavezér szerepe is nehezen körvonalazódik. Pedig ez egy igen fontos szerepkör. A falkavezér biztosítja hosszabb távon az állomány jövõjét, no meg a jó rendet. Valamelyik alvezérnek a szerepe lenne gyéríteni az egyedek számát. Mintha egyik sem töltené be saját szerepkörét. Szidjuk a világot, hogy kutyavilág van, úgy néz ki, hogy Baróton is alakul, megvalósulóban a kutyavilág. Ehhez nagymértékben hozzájárulnak a kóborkutyák, no meg a nehéz társadalmi kérdések.
Az emberek munkahely nélkül olyanok, mint a kivert kutyák. A télen többen úgy járnak, mint a vacsorájával az a bizonyos kutya – elmarad. Lesz kutyahideg, de a kutyavacok nem lesz elég meleg. Továbbra is az erõsebb kutyák...érvényesülnek. A gyengébbek mehetnek körbe, körbe, mint a töketlen kutyák. Hányan lesznek, akik a kutyamarást a szõrével fogják gyógyítani. Isten mentsen, de elõállhat, hogy a különbözõ fajtákhoz tartozók úgy viselkednek egymással, mint a kutya s a macska. Természetesen lesznek olyanok, akik mind e között úgy dolgoznak, hogy kivetik nyelvüket, mint a kutyák. De nagy lesz a dögkutyák száma is. Az igazi értékek is eltûnnek. Az emberek azt mondják egymásról: Egyik kutya, a másik eb. Közben valahonnan forrnak, forrnak a sovány igazi kutyák. Feltöltõdik újból és újból a város. Feldöntik a kukákat. Lesben állnak és elragadják élelmiszeres zacskóinkat. Amíg odapillantottunk, már a harmadik állat szájából lóg ki drága pénzen vásárolt élelmiszerünk. Megrugnók valamelyiket, de nem lehet megállapítani, hogy melyik a hibás. No meg az is visszatartja rugásra lendült lábunkat, hogy ma nagy a kutyabecsület.
Hát minderre már azt mondja az ember: A kutya iskoláját! A szelídebbek csak ennyit: A kutyafáját! Meg sem említem azokat, - pedig sokan vannak – akik Istent is társítják a kutyákkal. Még nincs tragédia, de kutyakomédia az bõven van Baróton.
A kérésem az, hogy tegyük meg legalább azt, amit mi megtehetünk. Essünk túl néhány problémán, mint a kutya a kerítésen. Egyelõre azonban csak annyi látszik, mintha megszorultunk volna az ügyintézések területén, mint a recsenyédi kutya a kapu alatt. Tudom, hogy cikkemért a kutyahûségûek megugatnak, de az már úgy van, hogy: kutya ugat, s a karaván halad.
Miért írtam mindezt le? Nos, Arany János írja Toldijában: “Tûrte Miklós tûrte, ameddig tûrhette.”
  Bereczki László


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 688. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.