Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.10.22.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 688. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.10.22. Közélet

 A Baróti Városi Kórház orvosai tiltakoznak az elmúlt napokban a helyi sajtóban (Vidékünk hetilap) a kórház tevékenységét bíráló, rágalmazó, teljesen megalapozatlan kijelentések ellen. Az ország összes kórházát érintõ személyzet és gyógyszerhiány ellenére, a vidék egészségügyi ellátása folyamatosan mûködik, úgy a sürgõsségi, mint a krónikus eseteket illetõen. Az utóbbi idõben a kórház technikai ellátottsága sokat javult. Új gépeket, eszközöket vásárolt: hasi-, szív-, és nõgyógyászati echográfok, terheléses EKG, a jó menedzseri tevékenységnek köszönhetõen. A sebészeti osztályon az altató orvos hiánya ellenére komoly plasztikai, illetve alsó és alsó végtagi mûtétek történnek, amelyek nem igényelnek altatást, a biztonságos szabályok szigorú biztosítása mellett. A mûtétek száma a jelenlegi körülmények között is idén meghaladta az ötszázat. A belgyógyászati osztály állandóan túl van terhelve, mivel kénytelen felvállalni úgy a heveny, mint a krónikus (részben szociális esetek) ellátását is. A gyerekosztály és a szülészet-nõgyógyászat orvoshiánnyal is küzd, egy szakorvos látja el az osztályt és a poliklinikát is. Szó volt az orvosok idevonzásáról. Figyelembe véve a régió elszigeteltségét, egy orvost azzal lehetne idecsalogatni, hogy egy jól mûködõ vidékfejlesztést találna, ahol pezseg az élet, gazdaságilag fejlõdik a vidék, ahol beruházások történnek, és eredményes gyökeret ereszteni. A rezidensek fizetése nem a kórház költségvetésébõl történik, hanem egy külön minisztériumi alapból. A minisztérium részérõl kapott lehetõségeket megakadályozva hogyan is várhatnánk el jó szakemberek idevonzását? A beruházás elindítása nem a kórház-vezetés önkényes döntése alapján történt, hanem az orvos-menedzser-igazgató, valamint a szakorvosok többségi szavazata alapján indult el. A tervezett beruházás nagymértékben csökkenthette volna a kórház mûködtetéséhez szükséges költségeket (belsõ konfort, fûtési költségek, stb.), javítaná az ellátás minõségét. A felszabaduló épület helyet adna a felszámolt öregotthonnak, amely kisebb költségekkel a kórházon belül, mint krónikus osztály folytathatná tevékenységét.
   Mivel a baróti kórház mûködése rendkívül fontos egész Erdõvidék lakosságának, egészségügyi ellátásában rendkívül fontos lenne a város vezetõsége, valamint a kórház vezetõsége közötti összhang és együttmûködés. Csak így tudnánk közös erõvel túlélni a jelenlegi krízishelyzetet, és tovább biztosítani Erdõvidék lakosságának egészségügyi ellátását.
 Dr Serester Tibor, Dr Bartha Noémi,
Dr Dávid György, Dr Cortan Silviu,
Dr Ágoston Zsuzsa, Dr Huszár Hajnalka,
Dr Kelemen Etelka


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 688. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.