Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.08.13.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 678. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.08.13. KözéletA népdal a tudatlanok kincse és a tanultak élõ csodája.
Petõ Melinda a baróti Tanulók Klubjának zene körére járó tanulója, szombaton, augusztus 8-án részt vett az ART-VOX Oneºti-i folklórfesztiválon. Két népdallal nevezett be a versenyre: Édesanyám rózsafája és Kék ibolyát ültettem címû dalokkal. Korrepetitója Oláh Román Ida.
Meli génjeiben hordozza a népdal iránti szeretetét. Ezért is iratták szülei a Tanulók Klubjának zene körére. Az alig 10 éves lány jó pár éve énekel nyilvánosság elõtt, több díjat is tud felmutatni, melyeket különbözõ versenyek során szerzett. Az említett versenyen több, mint 50 részvevõ  nevezett be. Annak ellenére, hogy csak egyedül volt magyar lány, szépen csengõ hangjával vitte zenei anyanyelvünk üzenetét Moldva tájaira is. A szakszerû felkészítés ezen a versenyen is meghozta gyümölcsét, mert Meli III. díjat szerzett, kupát nyerve ezáltal. Székely ruhájában zenei tudásával teljesítette bátran feladatát román ajkú versenyzõk között megnyerve úgy a zsûri, mint a közönség tetszését. Kísérõje, aki méltón büszke volt rá, Dimény Olga igazgatónõ, az eredményhirdetésig végig izgult Melindával, annak ellenére is, hogy tudta, hogy nem hiába várják az eredményeket. A díjazás után Meli meghívást nyert a Vaslui megyei Bârladra is, ahol szintén Moldva trófeájáért lépnek versenyre a meghívottak. Meli itt is bátran versenybe száll, mert õ tudja már, hogy Kodály Zoltán egykori figyelmeztetését be kell tartani. Éspedig: A nép dala életet hirdet, nem elmúló életet. Azt is mondta, hogy úgy érzi, hogy a népdal szeretete erõsíti a dalosok lelkét és összetartását is. A mindennapok példája azt is mutatta, hogy dalon keresztül emberi kapcsolatok is születhetnek nemzeti különbségek fényében is. Melinda dalolva tovább élteti népdalainkat, annak ellenére, hogy dalaink más nemzetek dalaitól, zenéjétõl teljesen különbözõ, de magyarságunk jellemzõ és egyik legszebb kifejezõi.                                      
Antal Izabella


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 678. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.