Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.07.30.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 676. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.07.30. KözéletA.E.  Tusványoson múlt szombaton sor került az Orbán –Tõkés - Bãsescu találkozóra. Bár Európa peremén vagyunk, eljött az idõ, hogy a mentális vasfüggönyt is lebontsuk, és folytassuk a rendszerváltozást, errõl szól a tusványosi folyamat – hangzott el a felvezetõben. Németh Zsolt, magyarországi FIDESZ-es országgyûlési képviselõ egyenesen Közép-Európa évének nevezte 2011-et. Tõkés László Ady Endrét idézve tette fel a kérdést: mikor fogunk végre összefogni? Autonóm egyénekre és autonóm politikusokra van szükség. A román nacionalisták azt hiszik, hogy el akarjuk Erdélyt venni, de mi nem vagyunk hamis kártyások, mi nyílt lapokkal játszunk, ebben a szellemben folytatjuk hát tovább az elkezdett munkát. Tudják, hogy nem Frundával tartok, hanem Bãsescuval, mi az elszámoltatás hívei vagyunk – fogalmazott Tõkés. Az európarlament alelnöke továbbá elmondta, hogy nekünk is probléma a 25 millió román sorsa, de ugyanakkor 15 millió magyarról is szó van a Kárpát-medencében, most vannak közös ügyeink – jelentette ki. Orbán Viktor a román-magyar viszonyok mellett beszélt a jelenlegi piac helyzetérõl, a jólétrõl, amelynek ígérete csõdbe vitte most az európai civilizációt. Beteg dolgok történnek manapság, nyilvánvaló, hogy a mostani rendszer tovább nem tartható. Valójában a nyugati kapitalizmus került válságba mostanság. Európának szembe kell néznie azzal, hogy vissza fog kerülni oda, ahol ezelõtt százötven évvel volt. Ezért fel kell készülnünk, hogy jóval 50% alatt fogunk termelni a válságban, világpiaci viszonylatban – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök. Traian Bãsescu viccesen megjegyezte, hogy bár örömmel jött Tusványosra, mégis jelenléte felháborodást kelthet a románok között. Az államelnök a válság mellett legfontosabbnak a cigányság problémáját tartotta, mint mondotta, ez már nemcsak országon belüli gond, hanem európai szintû, ugyanis a cigányok ugyanolyan állampolgárok, mint bárki más.
  Nagyon fontos, hogy egy olyan országban éljünk, ahol a kisebbségek összhangban élnek a többséggel, ez a román-magyar viszonynak az egyik oszlopa.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 676. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.