Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.07.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 674. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.07.16. KözéletA.E.  Az árvízveszély elmultával Erdõvidéken nagyon sok földterület marad továbbra is víz alatt, s hogy az összefüggõ vízfelület továbbra se húzódjon vissza, annak a csapadékos idõszak méginkább kedvezett. Ez azonban katasztrófálisan hatott a mezõgazdasági területekre. Megkérdeztük ezzel kapcsolatosan Imre Árpád agrármérnököt, aki elmondta, ahol víz alatt van a termõföld, ott szinte százszázalékos a termésveszteség, s ez a meleg és nedves idõszak egyetlen kultúrának sem kedvez. Vidékünkön nagyon sok gazda szenvedett kárt, ki nagyobbat, ki kevesebbet, ez attól függ, hogy mekkora mezõgazdasági terület került víz alá. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy akinek nincsen biztosítása, az semmilyen kártérítést nem várhat. Az itteni gazdák is egytõl egyig bejelentették a helyi polgármesteri hivataloknál a kárukat, hiszen ha nem tették volna meg, akkor az állam megvonta volna tõlük a támogatást. Vannak azonban nálunk is egyedi esetek, történetesen Baróton történt, ahol fennáll az a banális helyzet, hogy törvényesen, illetve törvénytelenül öntötte el a földeket az árvíz, legalábbis egyes eljárásokból ezt lehet kikövetkeztetni. Úgy tûnik számomra, hogy  ahogyan ez nálunk lenni szokott, az árvízkár is pártszíneken keresztül vonja maga után a következményeket.
Katasztrófa a Kánás-ban
Hol van ilyenkor az árvízvédelem?!
Több napja már, hogy a köpeci keresztútnál valóságos tenger fogadja az arra járó embert, a tömérdek víz, a két holtágból a Pumpaházi I és Pumpaházi II holtágak vízszintje annyira megnõtt, hogy elöntötte a környezõ termõföldeket, a lassú apadás következtében a látvány önmagáért beszél. Imre Árpád úgy véli, hogy olyan területeket árasztott el itt a víz, amelyeket rendesen nem szabadott volna. Emberi mulasztás eredménye az, ami például most ott lent a Kánás-ban van. Amikor bizonyossá vált, hogy baj lesz, mert a rengeteg csapadék következtében a patakok kiléptek medrükbõl, senki nem tett semmit a katasztrófa megelõzésére. Hol van ilyenkor az árvízvédelem, amikor mindenki tudta, sõt, látta, hogy a két tavat összekötõ két híd bizony átengedi a vízet. Kérdem én, nem tudták, vagy nem akarták tudni? Mert senki nem tett az ellen, hogy ez ne történjen meg, be kellett volna tömni ezeket a pontokat kaviccsal, de a vezetõség és az illetékesen inkább a központban mulattak. Ha be vannak tömve azok a pontok, amelyek átengedik a vizet, akkor a Pumpaházi holtárok is megmenekült volna, és a körülötte levõ földek sem szenvedtek volna ekkora kárt – nyilatkozta Imre Árpád.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 674. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.