Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.06.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 671. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.06.25. Közélet

 Keddi ülésén a Képviselõház végsõ szavazással jóváhagyta a polgári perrendtartási, illetve a büntetõeljárási törvénykönyvet.
  - Egy eredetileg rendõrállami koncepcióra épülõ jogszabályt sikerült európai jellegûvé tenni, nem utolsó sorban az RMDSZ számos ilyen irányú javaslatának köszönhetõen – mondta el Márton Árpád képviselõ, aki a Büntetõeljárási Törvénykönyv kidolgozásában részt vett, és akinek a szakbizottságban elutasított javaslatai közül a plénum hetet elfogadott. A törvény egésze összehasonlíthatatlanul jobb, mint a hatályos jogszabály, illetve az a változat, amely a bizottság asztalára került. Az elfogadott változatból törölték azt az elõírást, amely az eljárás során lehetõvé tette volna a kínzás útján szerzett közvetett bizonyítékok felhasználását. A törvény általános rendelkezései szabályozzák az anyanyelvhasználatot a büntetõeljárás során, a legfontosabb módosítás kimondja, a valamely nemzeti kisebbséghez tartozó vádlott igényelheti a vádirat anyanyelvre való fordítását. Márton Árpád legfontosabb módosító indítványa értelmében, a vádlott személy azonosító adatainak sorából a „nemzetiség” pontot törölte, hiszen – mint mondta – a per folyamán, és annak kimenetelét tekintve a személy nemzetiségének nem lehet fontossága. Nem utolsó sorban az új törvénykönyv bevezeti az emberi jogok kérdésével foglalkozó bíró intézményét, bármilyen emberi jogot korlátozó döntés meghozatalához a bíró beleegyezése szükséges. A Márton Árpád által benyújtott és bizottságban vagy plénumban elfogadott módosító javaslatok következtében a törvény tartalmazza az elõzetes letartóztatások, lehallgatások, házkutatások, levélfelbontások, titkos megfigyelések és egyéb megszorító intézkedések szigorú szabályok közé szorítását. A módosítások csökkentik az ügyész ellenõrzés nélküli hatáskörét, és gyakorlatilag mindenre kiterjesztik az emberjogi bíróét.
   A új polgári perrendtartás törvénykönyve szintén egy modern, európai jogi keretet képez ezen a területen, és ilyen értelemben elõrelépést jelent az igazságszolgáltatás közszolgálati jellegének megerõsítését tekintve – mondta Máté András, a jogszabályt kidolgozó bizottság tagja. A büntetõeljárási törvénykönyvhöz hasonlóan az várható el, hogy az új polgári perrendtartás is megakadályozza a romániai peres ügyek nemzetközi bíróságokra kerülését, illetve megszünteti az ország jogi monitorizálását. Az új törvény szavatolja az anyanyelvhasználatot a bíróságok elõtt, és általában véve tehermentesíteni és leegyszerûsíteni kívánja az igazságszolgáltatást.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 671. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.