Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.06.11.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 669. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.06.11. Közélet



Alakulóban az EDISZ Baróton
 A.E. Erdõvidéken nem újkeletû az az esemény, ha egy egyesület alakul, az sem unikátum, ha ezek mögött fiatalok állnak, az azonban elég ritka, ha egy egyesület aktívan részt vállal magának az itthoni élet mindennapjaiban. A baróti székhelyû Erdõvidéki Ifjak Egyesülete (EDISZ) pont ezt a célt tûzte maga elé, kimozdítani a fiatalságot a fásultságból. Ez elsõre semmi újat nem mond, hiszen több helyen, talán százféleképpen is mondták már ugyanezt, ám ezek a fiatalok, ûgy tûnik, a szavak helyett a tettek emberei.

Egyesület született
Amely nemcsak a baróti fiatalokért hivatott életre kelni: össze kell fogni a környékbeli ifjúságot, hogy ne csak a kocsmák által kínált életmód tegye ki idejük nagy részét, hanem értelmes és szórakoztató programokban is vegyenek részt. Hogy miért éppen erdõvidéki név alatt? „A név sokak számára megtévesztõ, de hangsúlyozzuk, mi nem akarunk egy ernyõszervezet lenni, mivel azonban a vidék több településén is tevékenykedünk, ezért úgy gondoltuk, illik ránk ez a név, mi több, az egyesületben nemcsak baróti fiatalok vannak. Bejegyeztetésünk folyamatban van, úgy érezzük, hogy megtaláltuk azt a nevet, ami minket a legjobban kifejez” – fogalmazták meg a tagok röviden alapgondolatukat.

A szövegelések ideje lejárt
Még hivatalosan meg sem alakultak, de máris volt közös rendezvényük, tavasszal jótékonysági estet rendeztek egy uzoni beteg kislány számára. Együtt kerekeztek a marosvásárhelyi rádióval, a - Gurul a Rádió -  akció alkalmából. A hétvégén pedig egy tábort szerveznek Bodosban a bibarcfalvi óvodások számára. A Háromszéki Ifjúsági Tanáccsal (HARIT) partnerségben a június végén megrendezendõ Barót Napok alkalmával egy ifjúsági sátrat fognak felállítani, ahol három napon keresztül színes programokkal várják a szórakozni vágyó erdõvidéki fiatalságot, nyár derekán egy erdõvidéki biciklitúra sorozatot szeretnének kétkerékre tenni. Aki fiatalnak érzi magát, az nálunk szívesen látott személy – hangzik el az egyik tag szájából, a többnyire huszonévesekbõl álló kis csapat nem zárkózik el attól, hogy kortól és nemtõl függetlenül bárki részese lehessen annak, amit õk megálmodtak.

Együtt könnyebb, mint külön-külön
A EDISZ eddig valóban méltó a nevére, hiszen elsõ lépésként a Fiatal Barótiak Egyesületével (FIBE) lépett partnerségbe, ám nem ez a végállomás, más egyesületekkel is szeretnének kapcsolatot kialakítani. „A FIBE – vel való partnerségnek köszönhetõen tudtunk pályázatokat letenni a programaink finanszírozására. Szívesen várunk minden olyan ötletet és kezdeményezést, amely összeegyeztethetõ a saját célkitûzéseinkkel, az Erdõvidéki Ifjak Egyesületének ajtaja ugyanakkor mindenki számára nyitva áll. Állandó székhelyünk még nincsen, de ha jogilag be leszünk jegyeztetve, akkor igénybe vennénk Baróton az ifjúsági házat” - számoltak be elképzeléseikrõl az EDISZ- esek.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 669. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.