Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.06.11.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 669. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.06.11. Közélet

Június 3-án, Pécsett, a Trianoni békeszerzõdés aláírásának 90. évfordulója alkalmával emlékülést tartott a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma. Az RMDSZ-t Márton Árpád képviselte. Az emlékülésen kinyilvánították:
„A Trianoni „békeszerzõdést” és annak következményeit mi, a Magyarország határain túlra került magyar közösségek legitim képviselõi 90 év után is a háború gyõztesei által ránk kényszerített, igazságtalan, ugyanakkor történelmi ténynek tekintjük. A nemzeti önrendelkezés általánosan elfogadott (wilsoni) elveit mindenki érvényesíthette, csak a magyarok nem élhettek azokkal.
Büszkeséggel valljuk, hogy a magyar közösségeket az elmúlt 90 év és annak sorscsapásai a magyar nemzethez való tartozásban, magyarságtudatában nem törték meg.
Szülõföldünkön, az egyetemes magyar nemzet részeként, egyenrangú polgárként akarunk élni, megõrizve nemzeti identitásunkat. 
Visszautasítunk minden elnyomásra, beolvasztásra, kiszorításra és másodrendû helyzetbe való taszításra irányuló kísérletet.
Elemi érdekünk a magyar nemzet felemelkedése. Az ezt célzó erõfeszítések cselekvõ résztvevõi és haszonélvezõi kívánunk lenni. 
Továbbra is kölcsönösen támogatjuk egymást az Európában elfogadott, közösségi autonómiák különbözõ formáinak létrehozásában.”
 Márton Árpád képviselõ június 8-i, napirend elõtti hozzászólásában utalva a 20. századi világháborúkra, valamint az azt követõ békeszerzõdésekre, illetve a kommunizmus összeomlásának következményeire, egyebek között elmondta: „A történelem bebizonyította, hogy sem a háborúk, sem az azt követõ „békeszerzõdések” nem tudták megoldani a „nemzeti kérdést”. A legtöbb európai országban ezt azáltal próbálták megoldani, hogy egyes nemzeti közösségek számára területi vagy kulturális autonómiát adtak. Június 6-án, Szerbiában 19 nemzeti kisebbség, melyek között a román is, megválasztotta saját Nemzeti Tanácsát, amelynek döntési hatásköre a tanügyre, kultúrára, sajtóra és anyanyelvhasználatra terjed. Meggyõzõdésem, hogy a nemzeti kisebbségek kérdéseit csak akkor lehet megoldani, ha minden egyes közösség maga dönthet arról, hogy hogyan óhajt tanulni, hogyan óhajtja megõrizni és fejleszteni kultúráját. A román parlamentben is van egy olyan törvény, amely lehetõvé tenné ezt, sajnos elakadt a szakbizottságban. Mi is arra várunk, hogy minél elõbb megválaszthassuk a saját Nemzeti Tanácsainkat.”


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 669. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.