Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.05.21.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 666. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.05.21. KözéletKonkrét kérdésekre ködös és kitérõ válaszok
A.E. 
Környezetvédelmi szempontból minden olyan dolgot, ami nem helyénvaló, vagy törvénybe ütközik, amikor a környezetszennyezõ tevékenységeknek szemtanúja az ember, le lehet, sõt, le is kell fényképezni, videózni – hívta fel a figyelmet Stere Creþu, a Reporter sajtóközpont elnöke hétfõn a városi Mûvelõdési Ház nagytermében, a Zöld Offenzíva Országos ökológiai és környezeti nevelés kampány alkalmával rendezett Öko Kvíz versenyen. Stere Creþu továbbá azt is elmondta, hogy a névvel és címmel elátott fotókat a contact@guerillaverde.ro címre lehet elküldeni. Ezt követõen a rendõrség segítségével azonosítani fogják az elkövetõket, akik büntetésre számíthatnak. A felhívást a fiatalabb generáció felé intézte, arra buzdítva õket, hogy ha küldenek be ilyen fényképet, akkor ezáltal õk is aktív környezetvédõkké válhatnak, a kampány 2010. október 12-ig tart. Az Öko Kvíz versenyen a turizmus és környezetvédelemi szakos baróti diákok vettek részt, ahol környezetvédelemmel kapcsolatos kérdésekre válaszolhattak, a helyes válaszadók jutalomban részesültek. A vetélkedõt a Kelekótya együttes koncertje követte, majd sajtótájékoztató és kerekasztal beszélgetés következett. Nagy József államtitkár, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség vezetõje lapunk érdeklõdésére elmondta: Olyan országos kampánynak a része volt Barót, amelyben eddig csak munícipiumi szintû városok vehettek részt, közbenjárásommal azonban sikerült ezt elhozni Barótra is. Ugyanakkor nagyon sajnálom, hogy kevesen vettek részt ezen a rendezvényen, hiszen olyan, Barót város számára is alapvetõ problémák kerültek terítékre, mint víz- és csatornahálózat, szennyvíztisztítás, szemételszállítás, a város határában lévõ szemétdomb felszámolása. Annyit a szemétdombnál megjegyeznék, hogy Barótnak ez a feladat konkrét idõhöz van kötve, eddig azonban semmilyen lépést nem tett ennek a felszámolására, eltakarítására. Ugyanakkor utánaérdeklõdtem annak is, hogy miként állunk a víz-és csatornahálózatra megnyert pénz elköltésével. Bukarestben az illetékes miniszteriumnál megtudtam, hogy Barót még a tavaly elvégzett munkálatokat sem számolta el, az idén pedig szinte semmilyen munkálatba nem kezdett bele ezzel kapcsolatosan. A kerekasztalmegbeszélésen többször elhangzott, hogy a hivatal tegye nyilvánossá az új szemétszolgáltatóval kötött szerzõdést, illetve többen kérdezték, mikor osztódnak ki a szelektív kukák, ám akárcsak a szemétdomb eltakarítással kapcsolatos kérdésre, ezekre is kitérõ és homályos válaszok érkeztek Nagy István részérõl. Pozitívumnak tartom azonban, hogy az Öko kvízen a Baróti Szabó Dávid Középiskola diákjai nagyon ügyesek voltak, szinte minden környezetvédelmi kérdésre tudtak válaszolni, csak dicsérni tudom õket.

A baróti Zöld offenzíva tombola nyertesei
A május 17-én, Baróton lezajlott ökologiai és környezetnevelõ rendezvénysorozat keretén belül elektromoshulladék-gyûjtõ kampányra is sor került. 33 erdõvidéki személy adott le különbözõ elektromos tárgyakat. Volt aki régi számítógépet, volt aki Dvd lejátszót, rádiót vagy más elektromos tárgyat adott le, de olyan is volt, aki 10 használhatatlan televíziókészülékétõl szabadult meg. A rendezvénysorozat végén, a kampányban résztvevõk között 13 értékes tombolatárgyat (különbözõ típusú furó- és csiszológépek) sorsoltak ki. A szerencsés nyertesek: Antal Klára, Pintyi István, Lázár Béla, Nagy-Kopeczky Annamária, Tókos Vilmos, Rápolti Anna, Szabó László, Simon Klára, Csiszér Levente, Bogyor Anna, Nagy Álmos, Román Jenõ baróti, illetve Szabó Zoltán nagybaconi lakosok. A 28552, 28557, 28852, 28855 és 28860 számú tombolajegyek tulajdonosai nyereményeiket május 27-ig vehetik fel Demeter Zoltánnál, a bányairoda földszintjén található RMDSZ irodában. (Hozzák magukkal a nyertes tombolaszelvényt, illetve a személyazaonossági igazolványt.) A szervezõk igérete szerint az elkövetkezõkben még kerül sor hasonló rendezvényekre városunkban.
 erdõvidéki<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 666. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.