Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.05.14.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 665. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.05.14. Közélet

A Kárpát-Medencei Magyar Autonómia Tanács ülése Mártélyon
A Bãsöd-i beszéd Bukarestben

 A Hódmezõvásárhely melleti Mártélyon ülésezett május 6-án és 7-én a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács. Az RMDSZ-t Márton Árpád képviselte a tanácskozáson. A résztvevõk elfogadtak egy dokumentumot az anyanyelvû oktatásról, amely kimondja, hogy csak az olyan oktatás alkalmas a közösség megõrzésére, amelyben minden tantárgyat magyarul oktatnak, mert az úgynevezett kétnyelvû iskolák a közösség beolvasztásának eszközeivé válhatnak. Egy másik elfogadott dokumentum kifejezi azon elvárást a megalakulandó új magyar kormány irányába, hogy az támogassa a határon túli magyar közösségek autonómia törekvéseit. Üdvözli ugyanakkor azt a szándékot, hogy az állampolgári törvény módosításával a határon túl élõk számára is lehetõvé tegye a magyar állampolgárság megszerzését.

Itthon közben Bãsescu államelnök bejelentette a megszorító intézkedéseket, és két nappal késõbb megtartotta beszédét a kormánykoalíció képviselõihez. Ez a beszéd nem csak tartalmában, hanem hangnemében is emlékeztetett a volt magyar miniszterelnök õszödi beszédéhez.
A különbség csak annyi, hogy míg a magyarországi választók nem jutalmazták ezt az utólagos õszinteséget, nálunk még mindig akadnak sokan olyanok, akik elégedettek az elnök produkciójával, ez azért sajátosan hazai Bãszöd-i beszéd.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 665. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.