Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.05.14.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 665. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.05.14. Művelődés H.F.A.  Két sikeres pályázatot tudhat magáénak a baróti Kelekótya együttes, az egyik révén csángóföldi turnét, a másikon pedig nyári táborokban fellépéseket nyertek. „A Gaál Mózes Közmûvelõdési Egyesület keretén belül pályáztunk Kovászna Megye Tanácsánál, a program neve: Elcsángál a Kelekótya.
Már több településen, Csíkfaluban, Diószénen és Magyarfaluban is felléptünk a turné elsõ szakaszán. Közönségünk többnyire a csángóföldi magyar oktatásban résztvevõ gyerekekbõl állott. Mi, a zenekar tagjai sikerként könyveljük el a turnét, érdekes tapasztalat volt, sokszor alig értettük a csángó gyerekek szavát, mi sem szóltunk még románul közönségünkhöz.” – számolt be lapunknak Bogyor Attila.
Oláh József pedig azt hangsúlyozta, hogy számukra Csángóföld abszolút premiernek számít, egy elszigetelt vidéken léptek fel, amint mondta, a 70-es évekig, amikor felépült a gát, teljesen elzárt közösség voltak, nemcsak magyar, de román elõadó sem lépet fel ott.
 „Idén tíz éves a csángóföldi magyar oktatás, koncertünkkel az anyanyelv megõrzéséhez szerettünk volna támpontot nyújtani, a saját bõrünkön éreztük a szó varázserejébe vetett hitet.” – fogalmazott Oláh, aki még elmondta, hogy a nyári táborokban a Kovászna megyei Ifjúsági Igazgatósággal karöltve nyílt lehetõségük fellépni, a pályázat révén fedezik a költségeket.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 665. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.