Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.05.14.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 665. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.05.14. KözéletLabda a polgármesteri hivatal udvarán
H.F.A. Megoldódhat a Kicsibodosi tó és környékének helyzete, a megoldásra nemcsak a terv van meg, hanem a kivitelezési pénz is – tájékoztatott Nagy József, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség elnöke, aki személyesen járt közben az ügy érdekében Bukarestben. Barót város fõépítésze, László Sándor is úgy tudja, elkészült a tó lecsapolási terve, amint lapunknak elmondta, az egy fordított szûrõrendszerrel mûködne, egy kanálist ásnának, amely a Barót patakának régi medrébe vezetné el a tó vizét. „Ennek következtében a tó tíz méterrel húzódna vissza, így a jelenleg vízben álló Incze-porta is megmenekülne a víz fogságából, ugyanakkor a szárazra került földterületnek köszönhetõen egy, a tavat kikerülõ út is épülne. A terv a kormány asztalán van, elméletileg lesz is rá pénz, ugyanakkor az elkövetkezõ hetkeben megkapják az urbanisztikai engedélyt is, és ha lesz pénz, akkor fognak is neki a munkának.” – közölte a fõépítész, akitõl még megtudtuk, a tólecsapolási munkálatokban két földtulajdonos érintett. Nagy József arra hívta fel a figyelmet, hogy a terv megvan, és a gazdasági minisztériumon belül mûködõ Országos Ásványvízigazgatóság ki is utalta a pénzt a bányabezárási munkálatokat végzõ cégnek, mind a tervekre, mind azok végrehajtására, így a labda a baróti polgármesteri hivatal udvarán van, ha az megadja a városrendészeti engedélyt, hónapokon belül megoldódik a Kicsibodosi tó kérdése.
Lapunk meg nem erõsített forrásokból értesült, hogy a tóra, amely a környékbeli lakosok és földtulajdonosoknak bosszúságot, de a vándorhattyúknak és a halaknak megfelelõ életteret nyújtott, többen is számot tartanak, de csak a Rika Sporthorgász Egyesületet tudtuk megszólaltatni, Marian István elnök elmondta: „Azt szeretnénk, ha az általunk Keleti névre keresztelt tó a városé lenne, hiszen könnyen megközelíthetõ és nagyon szép helyen van. Bérbevevés (a Rika egyesület venné bérbe, szándékában áll majd halat is telepíteni bele) esetén, bárki horgászhatna, természetesen engedéllyel kell, hogy rendelkezzen.
Ha sikerül bérbevenni, az a tulajdonosoknak is kedvezne, hiszen a víz alatt levõ földterületüket másképp úgysem tudnák használni, sem értékesíteni. Így ez a megoldás a legmegfelelõbb lenne a tulajdonosok számára.”


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 665. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.