Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.05.07.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 664. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.05.07. Közélet Mottó:

„Minden ember lelkében egy dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban,
és akinek szép a lelkében az ének,
Az hallja a mások énekét is szépnek.”

Csütörtök délután igazi ünnepi hangulat uralkodott Barót fõterén. Nagy volt a forgalom, iskolásbuszok hozták Erdõvidék 12 helységébõl – de nemcsak – a szép népviseletes kis- és nagyiskolásokat. Aki idetévedt és nem tudott az eseményrõl, hirtelen vasárnapi hangulata támadt, érezve, hogy valami nem mindennapi esemény fog történni.Egy szép ünnepség tanúi lehettünk, ugyanis már VII. alkalommal került sor április 29-én a Gaál Mózes I-VIII. Osztályos Iskola Gyöngyharmat kórusa, pontosabban karnagya, Gyulai György Éva zenetanárnõ szervezése és munkája által az Erdõvidéki Dalos találkozóra.
Az együttesek, dalos csoportok a Csala kürtje fúvószenekarral felvonultak a város fõterén, majd az eseményt még szebbé és meghittebbé tevõ helyszínre, a református templomba mentek. 
 A Dalos találkozó szervezõje köszöntötte a  a résztvevõket, kifejezésre juttatva, hogy a felvonulás egyben figyelemfelkeltés is volt, hogy nagyon nagy szükség van a népi kultúránkat, a népzenénket megõrizni és ápolni. A karnagy örömét fejezte ki, hogy a legtöbb iskolában szakember tanítja a zenét, és a hangszertanítás is teret hódított Erdõvidéken.
“Célunk fellendíteni és megszerettetni a közös éneklés örömét, mert egyre kevesebbet éneklünk, életünket megfertõzte a mindenhová betóduló gépzene. Ezért van szükség dalos és kórus találkozókra, táncházakra, mert csak így menthetjük meg a jövõ számára zenei anyanyelvünket. Csak így maradhat fenn a magyar népdal, mely megõrzi drága anyanyelvünket. Annak ellenére, hogy a mûvészeti tárgyak a naplóban az utolsó tárgyakként vannak bejegyezve, mégis nagyon fontosak a gyerekek érzelmi nevelésében.” – hangsúlyozta a zenetanárnõ.
„És akkor szálljon a dal!”- ezzel a felhívással nyilvánította megnyitottnak Gyulai-György Éva zenetanárnõ a Dalos találkozót.
   Szebbnél szebb népdalok gyönyörködtették a hallgatóság lelkét, a jelenlevõ iskolák kórusainak sikerült saját értékeiket csillogtatniuk.A fellépõ együttesek, dalcsoportok:
- a nagyajtai Kriza János Általános Iskola „Mottola” citaraegyüttese. Irányító: Fekete Judith
- a nagyajtai „Áfonya” citeraegyüttes, irányító Fekete Judith
- a bodosi Budai József I-IV. Osztályos Iskola dalcsoportja, irányítók: Dávid Anna Gyöngyi és Benedek Erzsébet
- A vargyasi Borbáth Károly Általános Iskola furulyaegyüttese, irányító: Máthé Emõke
- a kisbaconi Benedek Elek I-IV. Osztályos Iskola, irányító: Kádár Edith
- a nagyajtai Kriza János „Magocska” furulyaegyüttese, irányító: Nagy Adél
- a baróti Tanulók Házának dalcsoportja, irányító: Oláh Román Ida. Szolóénekes: Petõ Melinda III. osztályos tanuló
- a baróti Gaál Mózes I-VIII. Osztályos Iskola furulyaegyüttese és dalcsoportja, irányító: Gyulai György Éva. Szolóénekesek: Csog Rita, Farkas Boglárka, Bocz Hunor, Kolcza Rebeka, Osváth Botond
- a magyarhermányi Máthé János I-VIII. Osztályos Iskola furulyaegyüttese és dalcsoportja. Irányító Dimény Mónika és Tordai Zsuzsanna
- a Bardoc- , Erdõfüle- és Székelyszáldobos-i Iskolák közös dalcsoportja, irányító: Gazdag Orsolya
- a vargyasi Borbáth Károly Általános Iskola furulyaegyüttese és dalcsoportja, irányító József Lenke. Szolóénekesek: Ilkei Lóránd, Ilkei Árpád, Borbáth Szilveszter, Katona Kinga
- a Bölöni Farkas Sándor Általános Iskola dalcsoportja, irányító: Csípõ Krisztina. Szólóénekes: Gergely Erika
- a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont dalcsoportja, irányító: Csípõ Krisztina. Szólóénekesek: Precup Mónika, Ráduly Izabella, Szõcs Irénke. Végül, de nem utolsó sorban a baróti „Gyöngyharmat” régizene együttese zárta a színvonalas rendezvényt, irányítójukkal, Gyulai György Évával. Ezután a tanárnõ diplomákkal tüntette ki a résztvevõ együtteseket és tanárokat. A Gaál Mózes Általános Iskola vezetõsége jóvoltából minden résztvevõ, szereplõ diáknak (262-nek) csokoládéval kedveskedtek, és a templom gyülekezeti termében következett a tanárok és meghívottak közös beszélgetése. Az elõadás csaknem késõ este fejezõdött be. Köszönjük a szép elõadást a szervezõnek és a betanító tanárnõknek, tanítóknak, büszkék vagyunk a sok, szép hangú erdõvidéki fiataljainkra, akik által népdalaink örökre meg kell hogy maradjanak, hiszen „nyelvében, dalában él a nemzet”. Szép népdalaink be kell hogy épüljenek az énjeinkbe, magunkban kell éreznünk, mert a sajátunk,  és rólunk, a magyarság, a székelység  sorsáról, örömérõl, bánatáról szólnak.
A népdalok szépen szálltak hol szomorú, hol humoros hangvételükkel, és színes álmokat szórtak ránk, fényükkel a szívünkben reményt gyújtottak és megerõsítették a tudatot, hogy a zenetanítás a mûvészeti tárgyak mellett az iskolában valóban nagyon fontos szerepet kell hogy jelentsen, és a zenetanárokra nagy feladat hárul. Az, hogy nemcsak megismertessék, de meg is szerettessék tanítványaikkal a népdalainkat, mit ránk hagytak örökségül elõdeink. Csütörtök délután ezt éreztük a tanulók elõadásaiból. A betanító tanárok, tanítók tudatában vannak annak, hogy a  gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy a zene „gazdagítja a kedélyt, nemesíti az ízlést, fogékonyabbá tesz más szépségek iránt” – Bárdos Lajos szavait idézve, és azt is megtanulták, hogy „Az ének szebbé teszi az életet, s az éneklõk másokét is” – Kodály Zoltán szavait idézve.
Végkövetkeztetésként a VII. Erdõvidéki Dalos találkozót a közös ünneplés örömének is nevezhetjük, és ez alkalommal is tudatosodott bennünk is, résztvevõkben, hogy a népdalainkban van valami csodálatos, valami szavakkal ki nem fejezhetõ, ami nélkül élhetünk ugyan, de ismeretük nélkül  igazán boldogak sohasem lehetünk.          
     Antal Izabella


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 664. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.