Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.05.07.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 664. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.05.07. KözéletSztetoszkóp alatt a baróti kórház
H.F.A. Az ötven kilométeres körzetben egyedüli baróti kórház fenntarthatóságának érdekében egy három tagú küldöttség Cseke Attila egészségügyi miniszterhez fordult segítségért, aki támogatásról biztosította a barótiakat. Ágoston László  a kórház gazdasági vezetõjeként vázolta fel a gondokat Márton Árpád parlamenti képviselõnek, Váncza Tibor pedig az RMDSZ Erdõvidék Területi Szervezetének elnökeként Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnökéhez fordult segítségért, mindketten azt kérték, hogy járjanak közben a miniszternél egy idõpont egyeztetésében. A delegáció harmadik tagja dr. Ágoston István tanácstag volt, Cseke Attila e hét elején fogadta a barótiakat.
Intézményünk 1913-ban létesült 26 évi gyûjtés után, azóta sokat változtak a körülmények, a PHARE program keretén belül 2006-ban kicseréltük a nyílászárókat és felújítottuk a fûtésrendszert, azon kívül a legutolsó nagyobb javítás 1975-ben történt. Jelen pillanatban sem önerõbõl, sem önkormányzati támogatásból nem tudunk eleget tenni az elvárásoknak, amelyek tehát messze meghaladják a város lehetõségeit. Még nem jelent meg az átadás módja a Hivatalos Közlönyben, de úgy néz ki, hogy július 1-tõl a helyi önkormányzathoz kerülünk, ami azt jelenti, hogy nem szûnik meg ugyan a központi alapokból való támogatás lehetõsége, de a kórházat a polgármesteri hivatal és a helyi tanács fogja fenntartani. – Tájékozatatta lapunkat Ágoston László, aki még elmondta: az Egészségügyi Biztosító Ház idén nem köt szerzõdést a laboratóriumi vizsgálatokra, mivel nincs meg az ISO-tanulmányunk, ezzel ugyan nem vagyunk egyedül, hasonló helyzetben van az ország legtöbb kórháza, ezt pedig a család- és szakorvosok által küldött betegek is megérzik, nekük meg kell fizetniük a laboratóriumi vizsgálatokat. Minket is súlyosan érint, mert a biztosításokból éppen csak, hogy fedezni tudjuk az alkalmazottak béreit.
Cseke Attila egészségügyi miniszter már a sepsiszentgyörgyi látogatása idején megígérte, hogy tiszta lappal szeretnék átadni a kórházakat, ezért kifizetik, vagy eltörlik az adósságaikat, az államférfi Bukarestben tett ígéretét pedig Váncza Tibor tolmácsolta: Nem mindegy, hogy milyen lapokkal kerül át a kórház az önkormányzathoz, az adósság felszámolása mellett kértünk, és kaptunk is ígéretet, eszerint a harmadik negyedévben a kormány nagyobb összeggel támogatja az infrastruktúra fejlesztését, a felújítást, feljavítást, ehhez pedig a helyi közösség mindössze 5 %-os önrésszel kell, hogy hozzájáruljon. Ez nagyon fontos dolog a régió fejlõdési szempontjából, mert Erdõvidéken nagyobb befektetések történnek, mint például Vargyason is. Már tárgyalásokat folytattunk a környék polgármestereivel, személy szerint a parlamenti képviseletünket is megkértem, hogy kezdeményezzék a törvényes keretek létrehozását ahhoz, hogy más önkormányzatok is támogathassák a baróti kórházat, hiszen az több mint negyedmillió pácienst szolgál ki. A kérdésben már elvi alapon megegyeztünk.
Ágoston László egyéb jó hírrel is szolgált, a megyei Egészségügyi Igazgatóság szerint orvosi felszerelésre is számíthatnak, emellett pedig részt vesznek egy országszinten páratlannak számító pályázatban, amely a megye kórházainak közös informatizálását célozza meg, a dokumentáció most készül, a 2 %-os önrész nem terheli meg az önkormányzatot, de óriási hozadéka lesz, azonban a rossz híreket is kénytelen volt tálalni: elavult a víz- és csatornarendszer, a villanyhálózat, a falak nincsenek szigetelve, a mosóda állapota is tarthatatlan.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 664. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.