Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.04.23.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 662. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.04.23. Közélet

Válságban a kormány(-párt)?
Az államelnök pártja „reformnak” nevezett normatömkeleggel árasztja el a törvényhozást.
Miután sikerült meneszteni a tévé vezetõtanácsát és a rádióvezetõtanácsának mandátuma is lejárt, nem az érvényben lévõ, hanem egy módosított törvény szerint szeretné kinevezni az új testületeket, lehetõleg úgy, hogy onnan teljesen kiszorítsa az ellenzék képviseletét. Azért hogy ez átmehessen, kitalálták, hogy csak a civil társadalom javasolhat, és egy-egy helyet fenntartanának a nemzeti kisebbségek, illetve a magyar közösség képviseletének.
A képviselõházban a tanügyi törvény elfogadását, amint az várható volt, sikeresen akadályozza az ellenzék. A szenátusban a nyugdíjtörvény akadozik. A törvény felvezetésekor a munkaügyi miniszter annak szükségességérõl beszélt, a hadügyminiszter pedig a katonanyugdíjak megnyírbálásának elfogadhatatlanságáról. Létrehozták az alkotmánymódosítást kidolgozni hivatott parlamenti bizottságot, ennek RMDSZ-es tagjai Varga Attila és Márton Árpád képviselõk.
A kormány elfogadta azt a törvénytervezetet, amely az alkotmány-módosítását tartalmazza. Az egykamarás és maximum 300 fõs parlament vesszõparipáján kívül ez a tervezet számos olyan rendelkezést tartalmaz, amely gyengíti a demokráciát, és erõsíti az elnöki hatalmat. Az RMDSZ javaslataiból mindössze egy került be, amely szerint olyan normák elfogadása elõtt, amely a nemzeti kisebbségeket érinti, ki kell kérni azok véleményét. Bár a kormány elfogadta a tervezetet, az RMDSZ elnöke révén bejelentette, hogy a szövetség továbbra is egy elkülönült hatáskörû kétkamarás parlament híve, és nem ért egyet az elnöki hatáskörök megnövelésével.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 662. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.