Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.04.02.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 659. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.04.02. KözéletTiborc vára és a mai lányok
H.F.A. Mi mindenre jó egy csoportos gyalogtúra, fõként ha azt egy humorérzékkel, alapos helyismerettel rendelkezõ személy vezeti, arról meggyõzõdhettünk az elsõ erdõvidéki portyaúton múlt hét szombatján. Maguk a szervezõk is meglepõdtek, hogy minden úgy történt, amint megálmodták, felhívásukra óvodástól a nyugdíjasig minden korosztály képviselve volt, Lõrincz Sándor vezetésével közel százan indultunk a múzeum elõl, a kicsibodosi tónál meghallgattuk a mi csoportunknak összeállított tízparancsolatot, majd nekivágtunk meghódítani Tiborc várát. Sanyi bácsi ismertette a helyhez fûzõdõ legendát, amelybõl azt a tanulságot vonhattuk le, hogy a legény bármilyen morcos legyen, ha megismerkedik egy lánnyal, egyszerûen megenyhül. Bodoson áthaladva nem vettünk récetojást, de  újabb pihenõt tartottunk a Budai család sírhelyénél. Végül a Papferedõnél nem mártottuk vízbe a lábunkat, mindössze a verejtéket töröltük le, és kóstoltuk meg a hagyma és szalonna után jól esõ forrásvizet. Nemcsak szórakoztunk, újra felfedeztük tájaink szépségeit, megcsodálhattuk a kakasmandikót, a pirosló hunyort, a kékmogyoróaljat, amely egész szõnyeget terített lábunk alá a fák tövében, és a napon sütkérezõ gyíkok mellett még négy õzet is láthattunk. Nyomot is hagytunk magunk után, kis fatáblával jelöltük meg az útvonal jellegzetesebb pontjait: Tiborc várát, Várhegyalját, Cseretetõt, Szálastetõt, Kükücskét, Papferedõt.
A túra végére alaposan elfáradtunk, a húsvét elõtti böjti idõben egy kis kálváriának is beillett, a tüdõnk mellett a lelkünk, szellemünk is tisztulhatott, és  addig is nem ültünk a tévé vagy a számítógép elõtt. A következõ portya Alsórákos felé lesz, április utolsó szombatján.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 659. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.