Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.03.26.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 658. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.03.26. KözéletKiflit is, de a megyébõl
H.F.A.  A tisztújítás halaszthatatlan kiírásában látják Erdõvidék községeinek polgármesterei az Erdõvidék Kistérségi Fejlesztési Egyesület keretén belül Baróttal közösen megnyert szelektív hulladékgyûjtés kérdésének megoldását – derült a csütörtök délben a Bölönben lezajlott polgármesterek találkozóján.
A megyei tanács, két köztisztasági szolgáltató, valamint az öt községi elöljáró mellett jelen volt Nagy István, baróti polgármester is. Utóbbi a közös projektrõl elmondta, hogy a munkálatok 90 százalékban, a beszerzések pedig teljes mértékben be vannak fejezve, amint kihangsúlyozta, õt nem érdeklik a községek szemetes gondjai, azt is tudja, hogy mindenáron azt várják tõle, osztaná ki a közös pénzbõl megvásárolt szemeteskukákat, de kihangsúlyozta, addig, amíg nem zárul le a projekt, addig nem lépik, állítása szerint a március 30-i határidõt a kormány kérésére kitolták. Nagy azzal vádolta a polgármester társait, hogy azok perrel fenyegették, a szintén közös pénzbõl megvásárolt szemételszállító autó megszerzése érdekében. A polgármesterek ezt a vádat elutasították, azonban azt elismerték, hogy ha már önrészük van a projektben, biza szükség van a kukákra ahhoz, hogy a lakosoknak ne kelljen bádogokba, zsákokba gyûjteniük a szemetet. Tamás Sándor megyei tanácselnök arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába Barót pályázata, de abban partnerek a községek is, közös kérdésrõl lévén szó, közösen kell dönteni. Barót elöljárója, a figyelmet elterelve, azzal vágott vissza, hogy õ elvárta volna, hogy az egyesület olyan közös dolgokban is megegyezzen, mint Erdõvidék kórháza, a lakossági nyilvántartó, az öregotthon, mert ezeket jelen esetben is Barót tartja fenn egyedül. Balázsi Dénes, Bardoc község polgármesterének javaslata szerint, – mellyel mindenki egyetértett – kérjék Nagy Istvánt, mint az egyesület elnökét, hívjon közgyûlést, írják ki a közgyûlést, és fogadják el a szelektív hulladékgyûjtés lebonyolítása kerüljön át az egyesület hatáskörébe.
Nagy István távozása után, kinek a baróti helyi tanács ülésén volt jelenése, a községgazdák arra panaszkodtak, hogy õket a baróti elöljáró mindenbõl kihagyta, nem tájékoztatta õket, fejük fölött döntött, nem látták a hivatalos iratokat, köztük sem azokat a számlákat, amelyekkel a beszerzést lebonyolította, sem pedig az aláírt szerzõdéseket. Az számunkra is érthetetlen, hogy mindezt miért nem akkor kerítették szóba, amikor Nagy végre leült velük szemtõl-szembe egy asztal mellé tárgyalni.
A szemét-kérdéssel kapcsolatban az is elhangzott, hogy a szerzõdés értelmében a szemét begyûjtésével, elhordásával foglalkozó cég csak Baróton végzi a hókotrást, a portalanítást és a csúszásmentesítést, ez nem érvényes a hozzátartozó településekre is, ezért kell a városlakóknak nagyobb szemétadót fizetniük mint a falvak lakosainak. Tamás Sándor figyelmeztetett, hogy az utóbb említett három szolgáltatást nem a lakosok kellene, hogy megfizessék, az az önkormányzat feladata lenne.
A polgármesterek találkozóján továbbá felvetõdött tej-kifli program is, amelyet a következõ tanévtõl megyei szinten szeretnének megoldani. A kormányrendelet értelmében a kivitelezés a helyi tanácsokra vár, de ha azok nem tudnak lépni, a feladatot köteles átvenni a megyei tanács, aki a tavaly 34 milliárd régi lejt utaltak ki megyén kívüli cégeknek e célra, a kiflit mégsem tudták kiosztani a 30 ezer érintett gyereknek, mert a szolgáltatást elvesztõ cég beperelte a nyertest és a megyei tanácsot.
A jelenlevõk mindannyian egyetértettek azzal, hogy a kiflis részt jobban meg lehet oldani a helyi vállalkozók felkarolásával.
A Nagyajtát Apácával összekötõ híd kérdése is felmerült, amelyre szintén körvonalazódik egyfajta megoldás.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 658. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.