Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.03.19.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 657. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.03.19. KözéletInterjú Balaicz Zoltánnal, a FIDESZ országos oktatási bizottságának alelnökével
A.E.  Az 1848-49 forradalom és szabadságharc alkalmával az anyaországból is sokan voltak, akik nem otthon, hanem a kárpátmedencei magyarság egy-egy zarándokhelyén tették  le a kegyelet, az emlékezés koszorúit. Nem volt ez másként itthon nálunk, Erdõvidéken sem. A március 15. alkalmából tartott ünnepségeinket megtisztelte a zalaegerszegrõl érkezõ Balaicz Zoltán, aki mellesleg a zalaegerszegi Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközépiskola történelemtanára is, nem elõször jár Erdélyben, és Barót városa sem idegen számára.

Milyen élmény évente együtt ünnepelni?
Már többször voltam itt, azonban soha nem vettem tevékenyen ki a részem az márciusi ünnepségben. Most, hogy itt fönn a bodvaji kohónál beszédet mondhattam, óriási élmény volt számomra, hiszen ez egy olyan hely, ahol kézzelfogható a történelem, hiszen itt öntötte elõször a szabadságharc ágyúit Gábor Áron.

Igaz, hogy Önnek a nagyapja is járt errefelé?
Pontosan hetven éve, 1940-ben járt Erdélyben, sokat mesélt például Kolozsvárról, gyermekkoromban sokszor hallhattam az Erdélyrõl szóló történeteit, meséit. Szinte magam elõtt látom az akkori eseményeket, hiszen itt járt honvédként az én nagyapám. Ezért kettõs töltete van számomra annak, hogy ma itt lehetek.

Az akkori idõkben éppen magyar világ volt, most mit várhat az erdélyi, a székelyföldi magyar  az anyaországtól?
Abban bízom, hogy olyan kapcsolatot tudunk kialakítani az elszakadt magyar testvéreinkkel, tovább ápolni azt a viszonyt, ami 1997-2002 között volt, ezért a jövõben aktívan szeretnénk támogatni a határon túli magyar oktatási rendszert, ugyanakkor tovább folytatni azt a politikát, amit annak idején Orbán Viktor,  Magyarország akkori miniszterelnöke elkezdett. Fontos számunkra, hogy figyeljünk a határon túli magyarságra.

Kettõs állampolgárság, székelyföldi autonómia - Ön miként vélekedik ezekrõl?
A 2004-es decemberi népszavazáskor is a kettõs álampolgárság ügyét nagyon sok magyar ember támogatta, ám a negatív kapmánynak is köszönhetõen, sokuk nem ment el akkor szavazni. Ezért ezt a kérdést a FIDESZ igyekszik minél hamarabb újra napirendre tûzni, hiszen úgy gondoljuk, ez a szétszakadt magyarságnak egy tartást, egy lelki töltetet ad, ha együvétartozunk a Kárpát-medencében.
Az autonómia törekvésekrõl csak annyit, hogy mi nem szólhatunk bele az itteni események alakulásába, nem akarunk a határontúli magyarság mindennapi politikájába beleavatkozni, nekünk az összmagyarságot kell támogatnunk. Az autónomai kérdése, igénye az itteni közösségek, polgármesterek, képviselõk akarata alapján fog megvalósulni. Azonban, ha valami konkrét lépés történik, akkor a FIDESZ ebben biztosan partner lesz, és támogatni fogja ezt az ügyet.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 657. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.