Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.02.19.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 653. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.02.19. Közélet

Magunk dönthetünk, hogyan tovább?
Albert Egon  Eljátszani magát az autonómiát – hangzott el nem is olyan régen Nagybaconban, ahol a LEADER-program szervezõi tartották elsõ nyilvános találkozójukat Erdõvidéken, melyet az elkövetkezõ idõszakban számos követ a Barót-medencében. Egy merõben újfajta kezdeményezésrõl van szó, legalábbis elsõ hallásra mindenképpen, fõleg a bányászéletben, valamint az elvtársak korszakában felnõtt és megedzõdõtt itteni székely atyafi érezheti, nem igazán érti mirõl is beszélnek. A múlt rendszerben ahhoz szoktunk, hogy felülrõl mindig megmondták, hogy mit és hogyan kell csinálni, jó is volt így – sokan vallják most is ezt, azok voltak az igazán régi szép idõk. A rendszerváltást követõen mostanság mindenki tud és hall mindenrõl, a választás szabadsága is a miénk lehetne, csak éppen a megoldás, a mûködés kulcsát nem akarjuk észrevenni, egyelõre nem tudni, hogy Erdõvidék melyik szegletében rejlik a talpraállás és gazdasági megerõsödés lehetõsége. Ezt bizonyítja az is, ha képzeletben egy keresztmetszetet készítenénk a vidék gazdasági, szociális, kulturális, valamint a potenciális lehetõségeirõl, akkor a megkapott eredmények alapján kitûnik, minden értelemben jóval az országos szint alatt teljesítünk. Bár valljuk meg, itteni mértékkel rosszabbul is lehetnénk, de elégedjünk meg azzal amink van, ennek tükrében álljunk karbatett kézzel, szidjuk a rendszert, a politikát, a vezetõséget? Ezáltal pont magunkat vonjuk ki a felelõsség alól, ha az itteni valóság netalán marni kezdené nemzeti önbizalmunkat, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy mit szeretnénk tulajdonképpen, lassan pusztulni tovább? Itt van ez a Leader- program az elsõ benyomások alapján, valós lehetõségekkel kecsegtet a régió számára, akikben netán egy újabb politikai, esetleg pusztán hatalmi kacsa sejlene fel, az látogasson el találkozóikra.
A feldobott lehetõség adott, egyelõre nem tudni azonban, hogy vajon miként esik majd vissza hozzánk, sült liba képében vagy éppen ennek csak a tollujával és a csontjával vágnak szemközt. S hogy ne az utóbbi történjék, arról mi is nagyban tehetünk. De ha mégis ezt kapjuk, akkor se csüggedjünk, a tollu jó derékaljnak, a csontból meg szappant fõzhetünk, s ha ebbõl még székely terméket is fabrikálunk, akkor elmondhatnánk, hogy az annyit hangoztatott székely leleményesség és furfang itt elõnyünkre szolgált. Használjuk ki ezt, elsõ lépésként az itthonmaradás érdekében, amely  egyben garancia a székely autonómia felé.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 653. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.