Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.02.12.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 652. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.02.12. MűvelődésH. F. A.   H. F. A.  A baróti Tanulók Klubjánál már korábban is mûködött kisebb-nagyobb kihagyásokkal faragókör, Józsa József népi faragó amikor 2007-ben újraindította a tevékenységet, még kevesen voltak, de mára már újból nagy az érdeklõdés, miután az iskolában plakátokon, szórólapokon népszerûsítették a fafaragást. Átlag 45 – 50 gyereket foglalkoztat, a legtöbben az V – VIII. osztályosok vannak, de vannak X-esek és egy óvódás is.
„A kezdeti idõkbõl kevesen maradtak meg, sajnálom, mert ügyes kezû gyerekek voltak, a tavalyi évfolyamról vannak többen, õk úgymond haladók. Zömébõl Barótról, Bodosból, Kisbaconból, Bibarcfalváról járnak hozzám. Népi motívumos, tulipános sulykokat, gyertyatartókat, fogasokat készítünk, de már csináltunk madáretetõt is.” – számolt be a tevékenységükrõl Józsa József oktató, aki még elmondta, hogy nemcsak faragnak, barkácsolnak is, a gyerekeknek elmagyarázza, bemutatja a nyersanyagot, a kimondottan kézi szerszámokat (kupás, féldomború és V alakú vésõ, különféle mintázók), de a munkavédelmet is elsajátíthatják. A nyersanyagot, nyárfát, körtefát, cserefát, gyakran maga az oktató szerzi be a ház körüli hulladékból.
A Tanulók klubjának faragói nem járnak versenyekre, ezidáig még nem volt lehetõségük erre, de munkájukat a karácsonyi- és húsvéti vásáron mindig kiállítják. A tavaly például õk készítették a tornaversenyre az ajándéktárgyakat.
„Nagy sikernek tartom, hogy több olyan gyerek is jár hozzám, aki a többi más körre járva ismerte és kedvelte meg a faragást. Sikerült olyan gyerekeket is idecsalogatni, akik korábban talán jobb híján fölöslegesen fecsérelték az idejüket. Itt nem is kell fenyíteni õket, a munka leköti a figyelmüket, néha akkor is bekérezkednek a mûhelybe, amikor nem vagyok itt.” – mondta el Józsa József, aki kedden délután a kisebb, szerdán délután pedig a nagyobb, fafaragás iránt érdeklõdõ diákokkal foglalkozik fél munkaidõben.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 652. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.