Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.02.12.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 652. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.02.12. KözéletAz egyszerû polgárra ki figyel?
A.E. Múlt hét péntekén a nemzeti jobb által megszervezett rendezvénysorozat a jelek szerint csak bizonyos embereknek és emberekhez szólt. Ennek elõzményeit nem igazán firtatjuk, viszont a nagy csendben levezényelt polgári ünnepély céljára, rendeltetésére kíváncsiak voltunk. Ám a harangszóval kísért megnyitóról, sem pedig az ezt követõ eseményekrõl nem szerezhettünk tudomást. Szerkesztõségünk többször is megkereste a szervezet vezetõségének egyik tagját, de nem sikerült információkat szereznünk tõle. Úgy tûnik egyfajta beltenyészetnek lehetünk tanúi, vagy éppen az MPP köré csoportosuló belsõ körök önkénye nem engedheti meg ezt a gesztust magának? Ez a fajta megnyilvánulás azonban sokmindent elárulhat egy nemzeti értékrendet, egységet magának valló szervezetrõl. A Magyar Polgári Párt helyzetérõl, valamint a pénteki eseményekrõl, a szervezet volt elnökét, a baróti Márton Istvánt,  és Csiki Béla tanácsosokat kérdeztük.

Hogyan ítélik meg a nemzeti jobb jelenlegi helyzetét?
Márton István: A Magyar Polgári Pártnak ebben a percben csak egy egyszerû tagja vagyok. Ahhoz, hogy lemondtam a tisztségrõl az is közrejátszott, hogy a párton belül elkezdõdött egy belsõ harc, ennek következtében egy diktatórikus rendszer alakult ki, ezt olyan személyek gerjesztették, akik utólag kerültek be a szervezetbe. Olyan emberek, akik, amikor a szervezet alakult, sehol nem voltak. A nyílt és egyenes beszéd helyett az énközpontúságé lett a fõszerep, ezért jobbnak láttam félreállni. Ez a belsõ háború még most is folyik, ami egyáltalán nem tesz jót a Magyar Polgári Párt megítélésének véleményem szerint. Úgy gondolom, hogy az elmúlt két évben a magyar-magyar közötti széthúzás még jobban elmélyült. Nem a város közös dolgairól beszélünk, hanem feszültségeket gerjesztünk és politikai csatározásokat folytatunk, ez nem helyén való.
Csiki Béla: Örömmel tölt el, hogy két éves az MPP baróti szervezete, viszont szomorúan nyugtázom azt, hogy egy éve diktatúra uralkodik a párton belül. Ez kitörölhetetlen fekete pont lesz a helyi szervezet életében. Mindezen túlmenõen nem feltétlenül gyakorolni, hanem megteremteni kell a párton belül a demokráciát. Ez senkit nem jogosít fel arra, hogy egyedüli személyként predestináltnak érezze arra magát, hogy õ a megfelelõ személy a vezetésre.

Értesüléseink szerint nem vettek részt a találkozón, miért?
Márton István: Hogy milyen meggondolásból döntöttem úgy, hogy nem veszek részt a nemzeti jobb által szervezett ünnepélyen? Elõszõr is, az utca hangjából értesültem, hogy szervezkedések történnek, azonban semmi konkrétat nem lehetett tudni ezzel kapcsolatban. Katolikus magyar emberként úgy érzem, hogy a templomban nem lehet helye a politikai csatározásoknak. Az Istenháza az a szakrális hely, ahol az ember lelki síkon találkozik Istennel és beszélget vele. Itt nincsen helye az elmarasztalásnak, sem pedig a megkülönböztetésnek. Másodsorban megfogalmazhatunk nemzeti oldalról is bizonyos dolgokat, ám amíg az elmúlt két évben itt nálunk mind a két oldalon (RMDSZ - MPP) nem történt semmi konkrét elõrelépés, sem olyan tett és cselekvés, ami meghozhatta volna az annyira várt változást, addig mirõl beszélünk, hogy ki a kakas a szemétdombon? Ez már nem mûködik, és nem is mûködhet, ezt az elmúlt idõ-szak meddõsége is bizonyíthatja.
Külön-külön lehetnek elveink és álmaink is, de ezeket csak a vidékkel, a várossal, a vállalkozói réteggel, a polgárokkal közösen együtt, a párbeszéd asztalához ülve tudjuk megvalósítani, ezek azoban politikán felüliek kell, hogy legyenek.
Csiki Béla: Én személy szerint csak az istentiszteleten voltam, azonban mivel kisvállalkozásomból élek, és tartom el családomat, munkahelyi problémák miatt nem maradhattam tovább.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 652. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.