Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.01.29.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 650. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.01.29. Közélet

Pénteken, január 22-én szervezték meg a Gaál Mózes I-VIII. Osztályos Iskolában a Technológiai Ismeretek körzeti versenyét, melyre 126 tanuló nevezett be. Errõl Antal Izabella tanárnõt  kérdeztük.

Hogy született meg a gondolat, hogy ilyen néven induljon egy verseny és ennyi számú tanulóval?

A Technólógiai Ismeretek tantárgyat nem olyan rég vezették be az V-VIII. osztályokban. Ez egy nagyon érdekes tantárgy, betekintést nyújt arra, hogy mennyire fontos szerepet kapnak világunkban az új technológiák. Azt szoktam hangsúlyozni, hogy a világpiacon a siker abban nyilvánul meg, hogy ki mennyire alkalmazza a tudást és ez által az új technológiákat. A tanulók szeretik az érdekességeket és ennek a tantárgynak a keretében sok mindenrõl lehet tájékoztatni és felhívni a figyelmüket. Érdekes témaköröket, gyakorlatiasan, játékosan tanulják meg és a különbözõ iparágakban használt anyagokat, ezek tulajdonságait és alkalmazásait.
Nagyon sokan akartak jönni a versenyre. A tavaly, amikor szerveztük a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpontban a Mesterségek versenyét, már akkor bevettük a Gaál Mózes I – VIII. Osztályos Iskola tanulóit, most felhívást indítottunk és igyekeztünk lehetõvé tenni a részvételt a környezõ iskolák számára is.

Kik versenyeztek? Milyen iskolák képviseltették magukat?

Benevezett Köpec, Bölön, de részt vettek a versenyen a bardoci, székelyszáldobosi és az erdõfülei iskolák tanulói is.
Az V. és a VI. osztályosok (64 tanuló) közül a 100 pontszámos rácstesztbõl sokan 80 pont felett teljesítettek. Az V. osztályosoknál a legügyesebbek, Kádár Attila az V. C. osztályból (Barót) és Nagy Ildikó a fülei iskolából  érték el a 100 pontot, I. díjasok lettek, II. díjas Kolumbán Ildikó az V.B-bõl (Barót), majd Medgyesi Attila V.C (Barót), Trinfa Egon (Száldobos), Maczkos Szende (Füle) III. díjasok. Dicséret: Farkas Gyula V.B (Barót), Gergely József V.B (Barót), Érsek ÁdámV.C (Barót), Bogdán Barna (Száldobos), Albert Johanna (Füle).
A VI. osztályosok között a legügyesebbek  Biró Réka VI.C (Barót) és Székely Laura (Füle)  egyforma pontszámmal I. díjasok lettek, követte õket Bocz Hunor (Barót) szintén a VI.C osztályból, mint II. díjas, Ostváth Botond VI.C (Barót) III. díjas. Dicséret: Benedek Huszár Gábor VI.D. (Barót), Suciu Sorin VI.A (Barót), Majláth Koppány VI.E (Barót), Savu Valentina (Füle), Varga Szilárd (Füle) és Kanyó Kinga (Bardóc).
VII. osztályokban az I. díjas tanulók: Györfy Hajnalka a VII.D és Farkas Boglárka a VII.E osztályból (Barót), II. díjas Szõcs Lilla VII.C (Barót), dicséretet érdemelnek az elért pontszámok alapján: Albert Krisztina, Jakab Ildikó, Nagy Egon VII.B (Barót), Szász Boglárka és Szász Apolka VII.C, Csog Rita és Jancsó Réka a VII.D (Barót).
A VIII. osztályosok között Petõ Csaba –Sándor lett a legjobb a VIII.C osztályból, dicséretben részesültek: Oancea Adrian a VIII.A-ból, Miklós Aba VIII.B, Rácz Gabriella és Szõcs Tamás a VIII.C osztályból (Barót).
A díjazás a Gaál Mózes I – VIII. Osztályos Iskola igazgatóságának és könyvelõségének, valamint a Corvina és a kolozsvári Tinivár kiadónak köszönhetõ. Így a diákok szép ajándékoknak örvendhettek: grafikai ábrázolásokhoz szükséges eszközöket, írószereket, szép könyveket, Szemfüles gyermekmagazinokat, Tini Corvin ifjúsági lapokat, Diákabrakot, Géniusz lapot és egy-egy csokoládét is kaptak.
A versenyen résztvevõ szaktanárnõ Dascalu Lelia, besegítõ és felügyelõ tanárok Aczél Ferenc, Simon Attila, Boga Árpád és Józsa Krisztina.

Végkövetkeztetés?

A versenyt sikeresnek mondhatom, mert élményszerû találkozást jelentett a tanulók között és nem utolsó sorban  versenyen keresztül alakul ki a tanulók versenyszelleme és ha sikeresek, akkor további tanulásra ösztönözzük  õket. A legjobbakkal majd részt veszünk a megyei Technológiai Ismeretek versenyén. Ehhez kívánok nekik – ezúton is – sok sikert!

                       Lejegyezte: Albert Egon


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 650. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.