Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.01.15.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 648. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.01.15. Közélet

 Manapság a legtöbb gyülekezetben megtartják évenként az öregek vasárnapját, amikor megemlékeznek az idõsekrõl és ünnepélyes keretek közt megkülönböztetett tiszteletben részesítik õket. Egy ilyen rendezvénnyel összefüggésben jutott eszembe egy találkozás, õsszel megszólított egy idõs ember, mondván, hogy könnyû a fiataloknak, amíg olyan könnyedén lépkednek. Tudja mit ér az ember ha vén? Semmit. Két félét akarok venni az üzletben, s amire odaérek, az egyiket elfelejtem, hiába a csomó a zsebkendõmön. Az akaraterõmbõl csak az akarat maradt meg. Olyan az öreg ember, mint a vadgesztenye, még a virág is tüskés gombóccá lesz rajta õszre.
Vajon mindenben igaza van ennek az embernek? Csakugyan semmit sem ér az ember, ha vén? Valóban tüskéssé, szúróssá válik, aki terhére válik önmagának és környezetének?  Kételkedem!  Hiszen vannak akiktõl tapasztalatot, életbölcsességet, higgadtságot, jó kedélyt, derût, szellemességet tanulhatunk. Így szólt egyszer egy fiatalember: “Mama! Ha maga nem lenne, nem tudom mi lenne itt velünk, akármi történik a munkahelyen, olyan jó magához hazajönni.” Ez a meggyötört idõs asszony olyan légkört árasztott maga körül, hogy jó volt hazajönni. Mit ér az ember ha vén? Semmit, mondja az elõbbi. Mit ér a gyermek a családban? Csak gondot okoz, tisztába kell tenni, éjjel felsír, orvost kell hozzá hívni, erõszakosan követelõzik. Semmi haszna a családnak belõle, és mégis, hogy örülnek neki, csomó örömnek a forrása. Jézus azt mondta, hogy ilyeneké a mennyeknek országa. Meg kellene tanulni úgy élni, hogy amikor semmit sem tudunk tenni, akkor is tudjunk örömet szerezni. Puszta jelenlétünkbõl is áldás fakadjon. Olyan szolgálatokat végezhetnek az idõsek mint a parkok. A nagy város szennyezett levegõjét folyamatosan tisztítják, oxigénnel felfrissítik. Este fáradtan hazajövõk, akik maguk is füstölögnek, legyen nekik jó, frissüljenek, erõt és áldást nyerjenek. Ezt az is megteheti, aki már nem tud bevásárolni. Egy fiatalasszony így szólt az anyósához:  Anyuka, annyi bajom összejött most, tudna-e nekem segíteni? Én nem tudok imádkozni, de a maga imádságát meghallgatja a jó Isten. Felsorolja, hogy mi minden nyomja most. Attól kezdve az anyós naponta imádkozott, és lassan megmutatkozott, hogy az erõtlen öreg asszony igazgatja a család életét.
Nem kell minden emberen a virág õszire tüskés gombóccá váljék, hozhat édes gyümölcsöt. Szabad néha csak lenni, nem kell mindig tenni.                      
  Antal István
nyug. lelkipásztor
- folytatjuk -


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 648. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.