Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.01.15.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 648. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.01.15. KözéletKi a legény a gáton, ha jön az árvíz?
A.E.  A tél sem a régi már, egyre többször, hó helyett záporesõ köszönt ránk, ami ebben az évszakban bizony elég szokatlan amolyan áprlilis eleji hangulatot idéz.
Hétfõre virradólag, a Barót vize szintje nagyon megemelkedett, sok itt élõ lakos aggodalommal szemlélte, a sáros hömpölygõ árhullámot. Nem a megáradt patak látványa miatt aggódtak, hanem inkább azért, hogy ilyen szélsõséges idõjárás mellett nem tudni mikor történik meg a katasztrófa. Mondogatták is az öregek, ilyen telet régen éltek, sõt egyesek nem is igen emlékeznek arra, hogy az új év ilyen kiszámíthatatlan idõjárással köszöntött volna ránk, nem beszélve arról, hogy nyaranta is óriási mennyiségû csapadék zúdul le egyik percrõl a másikra. Ennek fényében sok emberben meg is fogalmazódott a kérdés, egy nagyobb esõzés, olvadás esetén Barót mire számíthat, egy nagyobb áradás esetén a segítség honnan érkezik majd, felkészültek leszünk rá?
A baróti Polgárvédelem Felügyelõség részérõl megérdeztük Dénes Ildikót, hogy az õ meglátása szerint ezek a problémák mennyire valóságosak, illetve a megelõzésrõl is faggatuk.
„A fennáló veszélyeket percre pontosan sohasem tudjuk meghatározni, amikor egy nagyobb havazás vagy esõzés történik. Azonban nagyon jó elõrejelzéseket kapunk a megyei meterologiai intézettõl, ezek reálisak és mindig pontosak, így nagyjából fel tudjuk mérni, hogy mivel nézünk szembe. Úgy gondolom, mi Baróton felkészültek vagyunk, hiszen vannak erõgépeink, amit bármikor bevethetünk, van homokzsákunk és egy bizonyos mennyiségû homokunk, valamint bevethetõ emberi erõink is. Azonban biztosan lehetne jobban is is csinálni, azonban a város sem várhatja el, hogy karbatett kézzel üljenek az emberek, amikor baj van. Sajnos volt rá példa, hogy közel harminc ember állt és kommentálta, és nézte azt, hogy miként kinlódik négy ember. Azzal is tisztában vagyunk, hogy mint polgárvédelemnek mi a feladata, ám azt sem szabad elfeledni, hogy a lakosság is partner kell hogy legyen ebben, ez közérdekû probléma, a bajt vegyük észre, és ne essünk pánikba, vagy ne keressük rögtön a bûnbakokat.
Tisztában vagyunk azzal is, hogy Barót és Bibarcfalva közötti szakaszon huzódó gátrendszer állapota rossz állapotban van. Próbáltunk lépéseket tenni ez ügyben egyelõre konkrét eredmények nélkül. Mi a Polgárvédelem Felügyelõség, folyamatosan figyelemmel tartjuk a patakot, ha riasztanak minket a megyétõl, akkor készentlétben állunk, egy esetleges árvíz, vagy netalán nagyobb mennyiségû hóhullás esetén is képesek vagyunk beavatkozni. Azonban a probléma ennél sokkal komplexebb, mint már említettem, az itt élõk maximális támogatása is kell ahhoz, hogy sikeresen fel tudjuk venni a harcot a természet erõivel szemben” - fogalmazott Dénes Ildikó.
Azt is mgtudtuk továbbá, hogy a patakok medrében felhalmozódott szemét is könynyen katasztrofát okozhat, hiszen áradás esetén valóságos gátat képezhet, valamint eldugja a kifolyó csatornákat, így akadályozva meg a víz természetes lefolyását. Azért azonban nem a polgárvédelmi felügyelõség a felelõs, hanem azok az emberek, akik a szemetüket rendszeresen a patakokba ürítik. Jó lenne, ha minél hamarabb megváltozna ez a mentalitás és a patakok szélén élõk rájönnének arra, hogy a vízbe ürített szemét is okozhat katasztrófát.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 648. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.