Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.01.15.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 648. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.01.15. Közélet

Terv van, a pénz is csak kikerül
H.F.A. A gazdasági válság ellenére is jó évet zárt Vargyas. Az idei esztendõt is nagy tervekkel kezdték. A községgazda bizakodó, mielõtt év eleji interjúnk kérdéseit hozzá intéztük volna, Ilkei Ferenc kerámia tolltartójának a mosolygós felét fordítja felénk, azzal is jelezvén, derûlátó a jövõt illetõen. Milyen volt 2009? Kérjük értékelje a fontosabb események alapján az elmúlt esztendõt!

Annak ellenére, hogy eluralkodott a válság, s az RMDSZ is ellenzékben volt, sikeresnek ítélem az elmúlt évet. Több olyan nagyméretû beruházást is tudtunk folytatni, amelyet már 2008-ban elkezdtünk. De új terveket is megvalósítottunk. Az intézményeink, iskola, kultúrotthon, stb., mûködtetése mellett különféle javítási munkálatokat is tudtunk eszközölni.

Milyen kézzelfogható eredményeket tudhat magáénak Vargyas?

Majdnem teljesen befejeztük a vízvezetést, berendeztük a tisztítóállomást, már csak a víz- és villanyáram hálózathoz kell csatlakoztatni. A víztartályt is felszereltük, amelyet Spanyolországból hoztak. Az eredeti terv szerint a vizet a Kormosból nyernénk, azonban másik lehetõség is felmerült menet közben. Az 1307-es kormányhatározat szerint pályázni lehet újabb pénzeket, melyeket mi fúrt kutakra szeretnénk fordítani, alternatívaként, ha túl szennyes lenne a Kormos vize. Már elkészíttettük a megvalósítási terveket, amelyekre a tanács is rábólintott. A vízvezeték a község legeldugottabb zugába is elér, pár elenyészõ kivétellel bárki rácsatlakozhat. Szintén az elmúlt esztendõben fejeztük be az 1 400 ezer lejes befektetést, a tanévet már a feljavított iskolában kezdhettük, büszkén mondhatom el, hogy az eseményen a helyi illetékesek mellett részt vett Keresztély Irma, Kovászna megye fõtanfelügyelõje, Demeter János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke és a kivitelezõ cég vezetõje, Rácz Gábor. A Selyemkertben a pihenõ park is a tavaly készült el, ehhez a környezetvédelmi minisztérium 500 ezer lejt adott, az önrészünk pedig 72 ezer lej volt.

Más nyertes pályázatról is be tud
számolni?

Igen, ilyen a szelektív hulladékgyûjtés a PHARE keretén belül, Barót miatt, aki a fõ pályázat menedzser, azonban egy kicsit elakadt ennek a kivitelezése. Nem pályázati pénzbõl, de vásároltunk traktort homlokrakodóval és pótkocsival. Önkéntesekkel 750 ezer lejes munkálatot végeztünk, feljavítottuk a Vargyas-szoros felé vezetõ utat és az Elveszett Világ Természetvédelmi-, Turista- és Barlangászegyesülettel közremûködve takarítottunk is az Almási-barlang környékén. Részlegesen elkészült a hidegaszói területi övezeti rendezési terv, amely három hektárt foglal magába, villanyárammal ellátott parkolóval kiskocsiknak, autóbusznak, lakókocsiknak, 400 férõhelyes szállóhely is lenne, tisztálkodási és illemhellyel ellátva, ugyanakkor zöldövezetek, játszóhelyek és fedett tûzhely.

Mikor fog víz folyni a vargyasi csapokon?

Sajnos csak egy-két év múlva. Ha bejön a fúrt kutas lehetõség, akkor a munkálatok eltarthatnak õszig is, emellett a csatornahálózat sincs kiépítve. Ez éppen az egyik kudarc, amit a tavalyi év számlájára írok. A csatornázásnak megvan ugyan a teljes dokumentációja, az engedélyeket is beszereztük, de az történt, hogy az integrált pályázat keretén belül nem tudtuk leadni, mert a szelektálási kritériumokat négyszer is megváltoztatták, elõnyösebb volt azt nem leadni, és több pontszámmal indultunk.

Más vargyasi terv dõlt-e dugába?

A csatornázás mellett szintén az integrált pályázat részeként visszautasították a kultúrotthon feljavításának a támogatását. Amikor ellenõrzés céljából a Vidékfejlesztési Iroda szervei kijöttek Vargyasra, megállapították, hogy a kultúrház épülete jó állapotban van. Mi korábban a községházával közös épület lévén, feljavítottuk önerõbõl a homlokzatát és termopán ablakokat tetettünk, ezzel tulajdonképpen magunk ellen dolgoztunk, mert nem nyertünk támogatást a további szükséges munkálatokra.

Mit valósítanának meg ebben az évben, milyen tervekkel indultak?

A vízvezetést szeretnénk befejezni, és rácsatlakozni a forrásra. A barótihoz azért nem tudtunk csatlakozni, mert Nagy István polgármester nem engedélyezte azzal az indokkal, hogy a víztisztító állomás feljavítás alatt áll, és nem lehet tudni, az új tervek szerint megmaradnak-e azok a csövek, amelyekhez mi csatlakoznánk. Idén több mint bizonyos, hogy befejezzük a 150 férõhelyes sportcsarnok felépítését a Bika-kertben, már a Brassó megyei kivitelezõ cég elkezdte szállítani az anyagot. Mi önrészként a közmûvesítést kell, hogy álljuk, ami 300 ezer lej. Végre-valahára le szeretnénk adni a csatornázásra is a pályázatot, elengedhetetlen az osztrák befektetésnél is. Fel szeretnénk újítani a régi tûzoltószertárt a Temetõ utcában, helyet csinálnák az Esztergomról kapott tûzoltókocsinak, a tetõtéren pedig vendégházat és a civil szervezeteknek székházat alakítanánk ki, de konferencia teremnek és a fiatalok számára klubnak is lesz hely. Tovább folytatnánk a községháza környékének a felújítását, újabb székelykaput állítanánk és egy hirdetõtáblát, valamint zöldövezetet is ki akarunk alakítani. Idén a mellékutcákat nem töltjük, hogy el ne lepje a házakat, de karbantartás céljából út-gyaluzzuk. Nem hanyagoljuk el idén sem az egyházakat és a civil szervezeteket, de az általános községrendezési tervet is szeretnénk véglegesíteni.

Mindezekre megvan az anyagi fedezet is?

A megnyert és folyamatban levõ pályázatokra nagyrészt igen. Aztán a többivel is lesz  valami. Reméljük, hogy továbbra is mellénk áll a megyei tanács, és az RMDSZ is kormányra került, onnan is várjuk a segítséget.
 Kérdezett: Havelka Ferenc – Attila<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 648. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.