Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.01.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 647. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.01.08. Közélet

Tejfeldolgozó üzem indul
A.E. Milyen volt a 2009-es év, milyen a gazdasági helyzet, lehet még merészen álmodni, merre vezet Bölön község sorsa az elkövetkezõ idõkben? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre válaszolt év elei beszélgetésünk során Sikó Imre, Bölön polgármestere.

A múlt és a jelen küszöbén
“Az anyagi nehézségek ellenére a 2009-es évet valahogy túléltük pénzügyileg is, szerencsére az elindított befektetéseink nagy részét sikerült elvégeznünk, (40 millió lej értékben) köszönhetõ annak is, hogy nagyon jó viszonyban vagyunk a tervezõi, kivitelezõ cégekkel. Így sikerült megoldani a víz kérdését Bölönpatakon, mostanra olcsó és iható vizet biztosítunk az ott élõknek. Kiépítettük a teljes utcai vízhálózatot, úgy alakítottuk ki, hogy Bölön bármikor rá tud csatlakozni.” – értékeli a múlt év történéseit Sikó Imre polgármester.

Közös terv és befektetés
„Mivel Nagyajtával nagyon jó a viszonyunk, nem úgy mint pl. ehhez hasonló kérdésben Vargyas-Barót kapcsolata, úgy döntöttünk, hogy közösen szeretnénk kivitelezni a vízhálózat kiépítését. Így a Bölönpataki sikeres vízprogram után megoldható lesz Bölön és Nagyajta vizes gondja is. Errõl is fogunk a januárban esedékes polgármesterek találkozóján tárgyalni Nagyajtán Bihari Edömér polgármesterrel, miért ne legyen Ajtának is iható és jó vize?” -  teszi fel a kérdést Sikó.

Híd Alszeg és Felszeg között
“Sikerült két hídat is megépíteni, ez a tavalyi év egyik legnagyobb megvalosításai közé tartozik. Decemberben egy szállítási magáncég segítségével sikerült beindítani a Bölön-Ajta-Miklósvár-Köpec-Barót buszjáratot is. Ez nemcsak iskolásokat szállít, hanem bárki igénybe veheti. A járat reggel 7-kor indul Bölönbõl, majd Barótról 2,30-kor indul vissza.”

Kudarcok sajnos mindig vannak és lesznek
Nem sikerült a bölönieknek keresztül vinni azt az integrált pályázatot, amely a csatornahálozat kiépítését, valamint a községháza és a kultúrház feljavítását hivatott megvalósítani. „Kudarcként élem meg azt is, hogy nem sikerült rendezni a mogyorosiakkal sem a telekgondokat. Jelenleg a 104-es házszámon közel 120 ház van, Bölön területén, itt kb. 650-en laknak. Sõt még az egyik holtágunkat is eltulajdonították, sajnos ez már nem a mi hatáskörünk, reméljük a napokban újra kinevezett prefektus szívén fogja viselni a bölöniek sérelmét. Mi a kisebbik rosszba is belemennénk, hogy az elkülönített terület ellenében, ami 15-20 ha, kapjunk egy ugyanakkora területet Brassó megyétõl. El kell mondanom, hogy az ott élõk is inkább Brassó Megye fele húznak, nem akarnak Bölönhöz tartozni.” – adja tudtunkra a polgármester.

Formát adni a 2010-es évnek
„Idei terveink között szerepel a bölönpataki Szociális Ház felépítése FRDSZ- pénzbõl, ezt legkésõbb szeptemberben szeretnénk átadni. A SAPARD program keretén belül (amit a Gazdák Egyesülete nyert meg) egy tejcsarnokot akarunk felépíteni, és, ha minden jól megy, akkor egy kisebb tejfeldolgozó üzemet is felszerelnénk, körülbelül naponta 2000 liter tejet tudnánk beszedni az itteni gazdáktól. Tervünk az, hogy a bölöni tej igazi specifikummá váljon, ne csak a faluban, hanem egész Erdõvidéken is, erre minden engedélyünk megvan. Ha az idõ engedni, akkor májusra megleszünk. Ugyancsak az idénre marad az erdõvisszaszolgáltatás is, mindenki a régi helyén kapja vissza az erdõit. Közel 2800 ha erdõ kerül magántulajdonba”– beszél az idei tervekrõl Sikó.

Bölönben is beindul a Borvizek Útja projekt?
„Mi a Büdös nevû fürdõvel neveztünk be ebbe a programba, sikerült 1 ha területet beltelekesíteni, körülbelül 1 km bekötõutat kell kiépítenünk, mi igyekszünk azt a részt maradéktalanul elkészíteni ami ránk tartozik. Ha végre valahára beindulna a projekt, akkor lenne egy nyitott és egy zárt kádas fürdõhelyiségünk. El kell mondanom, hogy ez a büdös borvíz nagyon jó a reumatikus fájdalmak, panaszok ellen” - összegez Sikó Imre, Bölön polgármestere.

Vigyázat! Az embert könnyen tõrbe csalják!
Rudolf Béla bölöni alpolgármester arra hívja fel a figyelmet, hogy baróti csalók garázdálkodnak Erdõvidéken. Bölönben is átvertek egy idõs családot, akiktõl szarvasmarhát és disznót vittek el, ígérvén, hogy késõbb fognak majd fizetni, ám azóta se pénz, sem állat. Szerencsére Bölönben ez eddig az elsõ eset, ám Erdõvidéken több hasonló ügyrõl tudnak. Az emberek, és fõleg az idõsek jóhiszemûségét használják ki, ez alkalommal is felhívják arra a figyelmet, hogy senki ne adjon fizetés nélkül ismeretlen embernek semmit!


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 647. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.