Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.12.24.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 645. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.12.24. KözéletGyurma Jézus kenyérhéjban
H.F.A. Több erdõvidéki településrõl is válaszoltak arra a felhívásra, amelyben hetekkel ezelõtt Erdõvidék Múzeuma karácsonyi betlehemek és hagyományos hangulatot biztosító ünnepi kellékek készítésére kérte a lelkes ügyeskezûeket. A beérkezett alkotásokból összeállított kiállítást december 22-én, kedden 19 órakor nyitották meg a múzeum Kászoni Gáspár termében, gregorián zene kíséretében, ahol az alkotók mellett az ünnepvárásban Tatár Zsuzsanna ny. magyar szakos tanárnõ és Tüzes Bölöni Ferenc olaszteleki református lelkipásztor voltak a társak.
Dávid Ildikó (Bodos) kürtõskalácskészítõ mézeskalács anyagból készített formáit, Fosztó Katalin (Erdõfüle) csuhéból, mohából, száraz ágból, gyapjúból, Bogyor Katalin (Barót) gyurmából és kenyérhélyból készült betlehemjeit láthatták az érdeklõdõk, de kiállításra kerültek Tatár Juliannának (Barót) és VI. osztályos lányának, Ágnesnek a hófehér horgolt csipke fenyõdíszei, valamint Lukács Enikõ kézimunkái is. Szintén a felhívásra jelentkezett az Erdõfülei Általános Iskola IV. osztálya is, Fosztó Katalin tanítónõ, a nagyajtai református vallásóra gyerekei, Nagy Adél tanítónõ, a nagyajtai nagycsoportos óvódások, Bihari Katalin Noémi óvónõ segédletével, valamint a Hisszük, hogy Fontosak Egyesület. A kicsik festett papírból, csuhéból, kóréból, száraz ágból, fenyõtobozból, gyapjúból, szalmából, készítettek betlehemet és díszeket.
A kiállítás igazi érdekessége azonban az 1955-ös betlehem szereplõi voltak, amelyet Bodosi Daniel mintázott papírmaséból, és felesége, Mária festett ki, a múzeum rendelkezésére pedig lányuk, Darvas Annamária bocsájtotta.
Amint az a múzeum falán elhelyezett tájékoztatóból is kiderült, a betlehem-állítás szokását Assisi Szent Ferenc szerzetesközössége terjesztette el Itáliában a 13. század során. 1223 karácsonyán Szent Ferenc a Rómától  150 kilométerre, Rietihez közel lévõ szalmával bélelt Greccio barlangban egy jászlat állíttatott élõ állatokkal, amely mintegy háttérképként szolgált, miközben prédikált a környékrõl összegyûlt híveknek.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 645. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.