Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.11.27.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 641. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.11.27. Közélet

 Türelmes várakozás után eljött az a nap, amikor Lõrincz Sándor tanár úrral és még néhány tanárral elindultunk Csíkszeredába, megnézni az egyiptomi mûvészet tárgyait a Csíki Múzeumban.
Utazásunk elsõ megállója Tusnád volt, ahol mindenki kedvére azt tehetett, amit akart. Voltak olyanok, akik Tusnád utcáin sétáltak, de voltak olyanok is, akik inkább egy meleg cukrászdában töltötték el az indulásig levõ idõt.
Nemsokára felültünk a buszra, és elindultunk fõ állomásunk felé, Csíkszeredába. Itt betekintést nyertünk Egyiptom mûvészetébe, több mint száz érdekes tárgy megismerésével. A vezetõnk minden tárgyról elmondta, hogy mi az, és hogy mire használták az egyiptomiak.
Innen a csíksomlyói búcsú helyszínére mentünk, de elõbb megnéztük a tõle nem messze levõ kápolnákat. A helyszínen a tanárúr elmesélte, hogy Az ezer székely leány  találkozóján egy 16 éves legény vesztette életét, és megnéztük az emlékére állított keresztet is. Mindezek után a Nyergestetõ felé vezetõ úton folytattuk kirándulásunkat. Megérkezve a Nyergestetõre, az ott levõ honvéd emlékszobor tövében, amelyet 1897. augusztus 8-án, az 1849. augusztus 1-jén levõ csata emlékére állítottak, egy rövid beszámolót tartottunk, miszerint Nyergestetõ volt az 1848-49-es szabadságharc egyik utóhelyszíne.
Nyergestetõ a Csíki-medence déli részén, Kászonújfalutól keletre és Lázárfalvától nyugatra helyezkedik el 875 méter magasságban. Egy szép monda szerint a nyergestetõi fenyõk azóta zöldebbek, mint máshol, amióta gyökereiket hõsök vére áztatta. Ezután átsétáltunk a székely-orosz honvédtemetõbe, és megfigyeltük a különbözõ nagyságú és formájú kereszteket és kopjafákat.
Visszatérve, felültünk az autóbuszra, és elindultunk haza. Nagyon sok élményben volt részünk. Köszönjük ezt a tanár úrnak, és reméljük, hogy még számos kiránduláson kalauzol bennünket.
 Dedu Hanna és Takó Henrietta
VIII. D. osztályos tanulók


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 641. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.