Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.11.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 640. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.11.20. Művelődés

300 éves írott történelem
A.E. Nagyajtán a Kriza János emlékház mellett lévõ unitárius vártemplom igazi büszkesége nemcsak a falunak, hanem egész Erdõvidéknek.
A templomot körülvevõ falakat feltehetõen a XVI – XVIII sz. között építették. Fekete Levente unitárius lelkésztõl megtudtuk, hogy ez egy második generációs várfal. Itt valamikor a tatárjárás idején facserefa palánkok álltak, amit aztán fel is égettek. Így épült utólag ez a kõbõl készült erõdített fal, amely olasz reneszánsz hatást tükröz.
Az impozáns építmény azon kívül, hogy mûemlék, egyéb érdekességet is rejteget, közel háromszáz éves falfelíratok találhatóak a templomot körülvevõ fal külsõ oldalán.
1733-ból ered a legrégebbi falfelírat. A falon az egykoron itt élt vagy az ide ellátogató emberek nevei vannak bevésve, többségük latin nyelven íródott. De most a grafitti világában sem veszett ki ez a hagyomány, egészen friss felíratok is vannak, igaz nem olyan igényes és stílusos megmunkálásban, mint ahogyan azt az elõdök tették.
Ezzel kapcsolatban a lelkész elmondta, hogy egyáltalán nem tartja helyesnek azt, hogy még most is írnak a falakra. Hogy miért íródott, erre sem lehet tudományosan megalapozott választ adni. Ám mindenképpen meg kellene õrizni ezeket a többszázéves falfelíratokat, de nem úgy, hogy újakat vésünk.
“Amikor a templomot újravakolják, akkor is szeretném, ha ezek a falfelíratok megmaradnának, hiszen nagyon igényesek és egyben tudományos és történelmi jelentõséggel bírnak. Még Kriza János, a falu nagyszülötte is itthagyta a névjegyét, ami a torony belsõ falán található.” – mondta a lelkész.
Érdekes volt, hogy a minket kalauzoló Bíró Attila harangozó a saját fia nevét is megtalálta a várfalba vésve. Hogy erkölcsileg mennyire elfogadható ez a tett, nem lehet egyértelmûen eldönteni, tény azonban, hogy pl. ötszáz év elteltével a mostaniak is ugyanolyan jelentõséggel bírhatnak majd, mint a háromszáz évvel ezelõtt bevésett nevek. Mindenesetre tényként szolgál, hogy a nagyajtai unitárius templomot körülvevõ várfal mûemlék, ezt nem lehet figyelmen kívûl hagyni.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 640. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.