Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.11.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 640. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.11.20. Közélet

Felszólították a polgármestert
H.F.A.  Egy megyei napilap múlt pénteki számában olvashattuk a nagy bombahírt, mely szerint a baróti helyi tanács októberi és novemberi soros üléseit azért nem hívták össze, mivel Nagy István polgármesternek szándékában áll feloszlatni a tanácsot, és elõrehozott választásokat akar kieszközölni.
Ugyanitt derül ki az is, hogy a városatyát minderre az készteti, hogy nincs háta mögött szilárd szavazati többséget biztosító csoport mivel a Magyar Polgári Párt tanácstagjai nem mindig feltétel nélkül támogatják. A cikkíró szerint ennek oka az a belsõ ellentét, ami a legutóbbi MPP-s tisztújításon alakult ki, amikor a polgármester gond nélkül szerezte meg magának és baráti körének a párt vezetõ tisztségeit.
A cikk írója még egyéb érdekes leleplezéseket is eszközöl, például azt, hogy a város elsõ emberének nem szíve csücske az alpolgármester személye sem, mivel az illetõ állítólag úgy jutott tisztségéhez, hogy megzsarolta az ellenlábas RMDSZ-t. Ezt határozottan cáfolja Pál - Szilágyi Zoltán frakcióvezetõ, szerinte szó sem lehet zsarolásról.
A leleplezõ iromány megjelenése után érdeklõdtünk az érintettektõl. Kérdésünkre Nagy István, kijelentette, hogy három hónapja nem beszélt a cikk szerzõjével. Az illetõ megütötte a bokáját és írt egy cikket, mivel ezek az  információk nem tõle származnak.  Az írás megjelenésének napján küldték szét a soros tanácsülés meghívóját, tehát a polgármester cáfolta, hogy szándékosan nem hívna össze tanácsülést. Arra a kérdésre, hogy fel akarja-e oszlatni a tanácsot vagy sem, Nagy István nem adott határozott választ.
Vas Csilla, az MPP frakcióvezetõje tartózkodott a feloszlatásról beszélni, elmondta, hogy ugyan hallott a szóban forgó cikkrõl, de szerda estig még nem olvasta, mindemellett értelmetlennek tartja, nincs reális alapja. A másik nagy leleplezésrõl annyit jegyzett meg, hogy rendes tisztújító gyûlés volt összehívva, ahová bármelyik MPP tag elmehetett, és a tisztségeket többségi szavazat alapján szerezték meg.
Mivel a vészhír szerint Codrin Dumitru Munteanu prefektus döntésétõl függ tanács feloszlatása, a prefektúrához fordultunk felvilágosításhoz. Maria Magdalena Soci tanácsadó sajtóközleményben adott válaszában nyilatkozta: "A prefektúra intézménye  tudomásul vette, hogy Barót helyi tanácsának októberben és novemberben nem hívták össze a soros ülését. Éppen ezért Nagy István polgármestert írásban kérte a prefektúra, hogy novemberre hívjon össze tanácsülést, ugyanis a havi tanácsülések megtartása kötelezõ, a tanács feloszlatása pedig súlyosan megzavarná Barót város szintjén a közszolgáltatást, valamint megterhelné az amúgy is szegényes költségvetést." Továbbá a közleményben még az is áll, hogy mivel a helyi közigazgatás a helyi autonómia alapján mûködik, a prefektúra nem szólhat bele a tanácsülések összehívásába, de kérheti a törvényes keretek betartását. Codrin Munteanu a következõket nyilatkozta: “A tanács feloszlatását a közigazgatási bíróság mondhatja ki a polgármester, az alpolgármester vagy bármely más érintett személy megkeresésére. A prefektúra intézménye nem vesz részt a feloszlatásban. A helyi tanács tagjai, a feloszlatás elkerülése érdekében élhetnek a törvény adta lehetõséggel, és õk is összehívhatnak tanácsülést."


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 640. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.