Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.11.13.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 639. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.11.13. SportA sügér és a csalihal horgászata 3. rész 
A.E.
A hûvös idõ beálltával a sügérek is mélyebbre húzódnak, ezért ha a nyári helyek nem túl mélyvízûek, akkor valószínûleg elvándorolnak onnan a halak. Ilyenkor keressük õket a meder legmélyebb pontjain. A finoman szerelt horgászbot és a  vékony damil, a hal minden egyes mozdulatát közvetíti a karunkba, amirõl lehet oldalakat írni, de sokkal kellemesebb dolog néhány másodpercig ezt érezni. A bot hossza mindig a horgászvíz tulajdonságaihoz kell, hogy igazodjon. A nem túl mély kis csatornákon elegendõ egy 3-4 méteres könynyû bot, míg a mélyebb vizeken, 5 méter körül. Az ideális uszós szerelék: 5-7 grammos pillantó, a zsinór 18-25 cm, az ólmot távol tesszük a horogtól minimum 30 cm, (hogy a hal tudjon szabadon mozogni) 6-8-as horog, a csalihal 3-4 cm nagyságú, (elõnyben a keszegfélék), a fenéktõl 40 cm-re horgásszunk. A kapás észrevételekor engedni kell, hogy az úszónkat vigye egy kis idõt, ne rántsunk be azonnal.
Figyelem! Csak akkor használjunk acél elõkét a szereléken, ha tudjuk, hogy azon a részen szép számban elõfodul a csuka is. Mint már írtuk pergetéssel is lehet eredményeket elérni, itt a 0-3- ig bármilyen fajta villantót alkalmazhatunk, de a wobleres illetve a twisteres horgászat sem megvetendõ, utóbbi inkább csónakból ajánlott.
A csalihalfogása
Apró halat nemcsak a sügérezésnél használunk, mint már eddig is írtuk, nálunkfelé a csuka horgászatánál az egyik legelterjedtebb módszer az úszós horgászat, amihez ugye csalinak élõ hal is kell, (12 cm a legkisebb kifogható méret). Spicbotos horgászattal lehet a legeredményesebben és a legkönnyebben horgászni az apróságokra.
A szerelék: 8-10 cm elõke, (8-10-es vastagságú), 18-20- as horog, 0, 78-1 grammos uszóka (megfelelõ ólmozással). A csalik többfélék lehetnek, lárvák, csonti, kukac. Mindehez azonban elengedhetetlen egy kevés etetõanyag használata is, amelyek legyenek egyhén aromásítottak és a vízbe érkezéskor felhõoszlopot húznak. Ez nemcsak a halakat csalja oda, hanem a ragadozó horgászatban is eredményes lehet. Az etetõanyaghoz érdemes keverni csontit, vagy lárvát, mivel a vízben tekergõzõ, mozgó lárvák még jobban felkeltik a halak érdeklõdését, így a fogás is garantáltabb.
De hogy mindez hogy mûkõdik terepen? Az Antal horgászüzlet tulajdonosával rövid idõ alatt sikerült ezzel a módszerrel nagymennyiségû halat horogra csalni.
Mindez cáfolja azt a hiedelmet, hogy az ilyen idõszakokban nem lehet már keszegféléket fogni. Kellemes meglepetésben volt részem. Ami viszont még mindig kellemetlen és nagyon szomorú látványt nyújt, az a tavaink, holtágaink környezete. Szégyenteljes, hogy az ide kilátogató horgászok mit hagynak maguk után, tisztelet a kivételnek, bár a temérdek szemetet elnézve a kivételbõl elég kevés lehet.
Ha nem is szedjük össze a már meglévõ szemetet, legalább a sajátunkat ne dobjuk el szanaszéjjel!
Mert ha ilyen ütemben folytajuk a hulladék szétdobálását, akkor lassan ténylegesen szemétdomhoz fognak hasonlítani tavaink, patakaink, holtágaink egyaránt, erre egyáltalán nem lehetünk büszkék.
Ha a szerencseszelvényt kivágja és kitölti, akkor hetente egy 10 lejt érõ levásárolható nyereményt nyerhet az Antal horgászüzlet jóvoltából. A szelvényeket a horgászüzletben kell leadni.
E heti nyertesünk: Ágoston Ferenc                                      


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 639. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.