Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.11.13.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 639. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.11.13. Közélet

„Amitõl félnek, attól nem menekülhetnek”
 Egy tévé-vita alkalmával, amikoris az egykamarás vagy kétkamarás Parlament elõnyeirõl és hátrányairól volt szó, a Németország példára azonnal rácsapott Elena Udrea azt mondván, hogy „De hát Németország federális állam, és a Szenátus tagjait a regionális parlamentek választják”. A miniszterasszony kivételesen igazat mondott, úgy is fogalmazhatnék,  hogy elszólta magát, ez a tiltakozó mondat leleplezte félelmét. Azokat a félelmeket, amelyekkel sajnos nagyon sok román politikus rendelkezik, hogy esetleg Románia egy federális vagy regionalizált állammá alakulhat, hogy esetleg mégis lesznek regionális parlamentek, hogy esetleg mégis lesz székelyföldi területi autonómia. Az ezzel kapcsolatos érvelések amúgy fellelhetõek ama államelnök által létrehozott román alkotmány módosításának szükségességét vizsgáló bizottság jelentésében. E jelentés Szerkezeti modellek címû fejezetében ilyen alcímek vannak: Federális opció, Regionalizálás opciója, A közigazgatási szerkezet racionalizálása a jelenlegi alkotmányos keretek között, A szubszidiaritás elvének alkotmányba ültetése, stb. Az államelnök tehát ismeri ezeket az opciókat, de miközben a decentralizálásról beszél, olyan megoldásokat választ, amelyek eltávolítják az országot az ország regionalizálásának lehetõségétõl.
Az Unión belül kétkamarás parlamenttel rendelkeznek: Ausztria, Belgium, Csehország, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Nagy Britannia, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország, Szlovénia. De kétkamarás parlamentje van az Amerikai Egyesült Államoknak is. A felsorolt országok egyrésze nagy állam, valóban közülük több federális, regionális szerkezettel rendelkezik, vagy mûködnek a területén a különbözõ autonómiák. Mondhatnám azt is, hogy nincs az Unión belül tizenkét millió lakosnál nagyobb olyan állam, amelynek egykamarás parlamentje van. Igaz ugyan, hogy ennél kisebb lakosságú államokban is fellelhetõ a kétházas szerkezet. Ezekben az államokban, amint azt Udrea miniszter asszony elszólása is tartalmazza, a felsõház a területi képviseletet jelenti. Nem létezhet federalizált, regionalizált állam e területi képviselet nélkül. Persze, lehet választani modelleket: a németet, ahol a regionális parlamentek választják a Szenátust (pl. Erdélyi parlament, Székelyföldi parlament) vagy az amerikai modellt, ahol minden államnak két szenátora van (pl. ha minden megyének két szenátora lenne, akkor ez egy 94 tagú Szenátust jelentene Romániában).
Választani lehet, és a népszavazás lényege az, hogy a nép válasszon, de következetesnek is kell lenni: vagy meg akarjuk erõsíteni a Bãsescu számára oly kedves egységes nemzetállamot, és akkor igen-nel szavazunk az egykamarás parlamentre, vagy székelyföldi területi autonómiát akarunk, és akkor  nem-mel szavazunk, mert úgy gondoljuk, hogy a román alkotmányt olyan féle képpen kell módosítani, hogy az az általunk kedvelt országokéhoz hasonlítson (Spanyolország, Olaszország, esetleg, miért ne Németország, Ausztria, Amerikai Egyesült Államok). Én abban reménykedem, hogy amitõl Bãsescu és csapata fél, attól nem menekülhet, és az ország útja az Unión belül a regionalizálás irányában fog haladni, persze, ha mi is akarjuk.                         
Márton Árpád


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 639. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.