Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.10.30.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 637. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.10.30. Közélet

Elsõsorban az emberek fejében dõl el a dolog

Albert Egon  Talán éppen most van itt a soha vissza nem térõ alkalom Bodos számára, ahhoz hogy ez a falu végre kinõjön, felszabaduljon a mellõzés és a feledés homályából. Új híd, aszfaltút, vízelvezetõ sáncok, a volt bányamunkálatok helyén pedig sarjadó erdõ, s a befûvesített dombok alatt levõ tó tükrén egy új Bodos jövõje vibrál.

Csak egy lépcsõ és egy virágrupp maradt emlékül

A bányabezárási munkálatok ideje lejárt, befelyezõd0tt Bodosban a Világbank által finanszírozott területvisszarendezési terv. Jelenleg az utolsó javításokat végzik, s a tél beköszöntével ez is befelyezõdik. Most a leaszfaltozott út két felõli részét kaviccsal töltik fel, a vízelvezetõ sáncokat kitisztítják, korlátokat helyeztek eléje a nagyobb biztonság érdekében, lassan, de biztosan megszépülni látszik a falu. S az ilyenkor megszokott eddigi kép helyett, most a télvíz idején, nem szükségeltetik a gólyaláb többé, hiszen a sár már örökre a múlté marad. Kinn a rozsdavörösbe öltözött erdõ lábánál már alig lehet felfedezni azt, hogy itt valamikor átalakították a domborzatot, s a felhasított földbõl szenet bányásztak. Ma a külszíni fejtés helyén emberek dolgoznak, akik nem szenet, hanem fákat ültetnek, amelyet a baróti magánerdészet felügyel. 6700 facsemetét (tölgyet, fenyõt, égerfát, akácot) ültettek 19 ha területen, valamint galagonyát. Az éppen kint lévõ erdészek bizakodva mondogatják, tíz év múlva új erdõ lesz a Várbükk ölén. Lentebb a tó körüli részt teljesen lekavicsozták, így szabad az út a tó irányába, nem kell attól félni, hogy sárba ragad az ember. Amire azonban figyelni kell, hogy a tó mélysége nem csekély, ám minden adott ahhoz, hogy itt a jövõben komoly terveket dédelgessenek.

Káposztaeltevésre meglett az út, ám az iskola tetõ és kerítés még nem

Bedõlt kerítés, az udvaron egy csomóban heverõ felvágott fa, zsivajgó gyermeksereg s az iskola tanárijában ugyanazok a gondok fogadnak. Amikor idén tavasszal ott jártunk, szinte ugyanezek az állapotok uralkodtak, mára azonban rosszabb a helyzet. Olyannyira, hogy a három pedagógus kénytelen volt szeptember 2-án egy kérést letenni a baróti önkormányzathoz, valamint a Gaál Mózes Általános Iskola vezetõségéhez, amelyben az itt lévõ gondokra hívják fel a figyelmet, és mihamarabbi megoldást javasolnak. Itt már a gyerekek testi épsége a tét!

A szûlök nélkül még itt sem állnánk!

Dávid Anna Gyönyvér tanítónõ érdeklõdésünkre elmondja, hogy lassan 17 éve már, hogy a szülõkkel együtt oldják meg a fennálló gondokat: Ilyen segítõkész szülõk mint Bodosban sehol sincsenek. Legyünk reálisak és õszinték, azért a munkáért, amit itt a szülõk önként végeznek, ne mások arassák le a babérokat! Senkitõl nem kapunk segítséget, holland támogatásból oldottuk meg az iskola illemhelyét, s a többit mi, a szülõkkel együtt közösen oldjuk meg.

A leadott kérésre nem érkezett válasz

Sem az iskolától, sem pedig a baróti önkormányzattól nem kaptak írásban visszajelzést, annyit igen, hogy a megyei tanfelügyelõség részérõl ott járt Vass Csilla, valamint Zajzon Csaba iskolaigazgató, és megnézték a bodosi iskola állapotát, ennél több azonban nem történt. A szakemberek véleménye szerint az iskola jelenlegi tetõzete nem bírja ki a telet sem. A tetõzet minden esõzéskor beázik, a tetõtérben kialakított internet teremben a falak állandóan vizesek. A fásszín állapota is életveszélyes a gyerekekre nézve, de ugyanilyen elhanyagolt állapotban van az iskola kapu és kerítés is. Télire a fát felvágatta a tanács, de ezidáig nem voltak arra képesek, hogy el is rakják. A kiküldött szociális munkásokat (két nõ jött ide Barótról, de nem csináltak semmit) így elkergette a favágó, azóta senki nem jött errefelé. Ezt megint nekünk kell majd megoldani?! – teszi fel a kérdést Benedek Erzsébet-Andrea tanítónõ.

A polgármester kertet ígért

A bányabezárási munkálatok folyamán szóba került, hogy egy új kerítést is kapott volna az iskola, ám a baróti önkormányzat vezetõje visszautasította, mondván, hogy majd õ fog ide kerítést állíttatni – tudtuk meg az iskola pedagógusaitól. Ám egyelõre õk sem értik, ezt miért akadályozta meg az elöljáró.

50-en munkanélkül, hogyan tovább?

Ennyien maradnak egyelõre kenyér nélkül a bányabezárás munkálatainak megszüntével, hiszen családostól nem mehetnek az ország másik felébe szerencsét próbálni ezzel a céggel. Így egyelõre maradnak itthon, és itt próbálnak jobb megélhetést találni.

Ki fizeti ki az elmaradt juttatásokat?
J.I. nyugdíjas, bodosi származású baróti lakos családjának Várpataka, Mezõvágás, Csereköze helyeken vannak 40-50 árnyi szántói és kaszálói. Földjeik akkor kerültek ki birtokukból, amikor a bánya elindította a fejtést, emiatt nem használhatták. Három évig kapták ezért a juttatást, de az utóbbi években semmit nem kaptak. Több család van ugyanebben a helyzetben Bodosban.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 637. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.