Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.10.30.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 637. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.10.30. Közélet

Hol vagytok székelyek...?
 Minden esetben a számbavétel szellemében tartották meg 2009. október 24-én 12. alkalommal az Erdõvidéki Bajtársi találkozót.
Mivel az eltávozók száma hatványozottan emelkedik, ezért a szervezõk úgy határoztak, hogy évente kétszer rendezik meg az összejövetelt. Így volt ez már 2008-ban is, és így volt folyó évben is.
Az ismétlõdõ esemény 2000-ben kezdõdött. A miskolci támogatók elgondolása szerint minden évben október 6-a elõtti szombaton kellene megtartani, ez a dátum folyó évben indokoltan megváltozott.
Az elõbbi gondolatot igazolja az a tény is, hogy míg a nyári találkozón negyvenkilencen jelentek meg, addig ez esetben huszonkilencen mondták idõs, fátyolos hangon a „jelen”-t.
A kellemes találkozó a baróti református templomban istentisztelet keretében zajlott, amikor Kozma Albert bölöni unitárius lelkipásztor végezte az igehirdetés szolgálatát.
Az ige szavával hangsúlyozta, hogy „íme az ember”. A megjelenteket szívélyesen köszöntötte Krizbai Imre helyi lelkipásztor, majd Nagy István, Barót város polgármestere.
Lelkesítõ és helyzetfelmérõ szavakkal szólt az öreg bajtársakhoz Miklós Árpád, a miskolci református kollégium tanára, volt MPF képviselõ.
Boér Imre úz völgyi harcos többek között elmondta, hogy Erdõvidékrõl kb. háromezren vonultak be a honvéd hadseregbe, háború idején katonának. Ennek egynegyede fronton vagy fogolytáborban veszítette életét.
Benedek József nagybaconi frontharcos idézett fel emlékeibõl. A baróti Zathureczky kórus és Bokor Csongor, Ágoston Katalin szavalatai gazdagították rövid mûsorban az ünnepi hangulatot.
A Krizbai Imre lelkipásztor felé elhangzott köszönetnyilvánítások után a meghívottak a gyülekezeti teremben a fehér asztal áldásában részesültek.
 id. Antal István


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 637. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.