Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.10.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 635. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.10.16. KözéletTuristák ezrei látogathatják a golfpályát
H.F.A.  Újabb mérföldkõhöz ért a vargyasi osztrák befektetés. Az emberek egyelõre kételkedve fogadják a nagyszabású tervet, amint azt Sõcs Dénes alpolgármester is tolmácsolta, attól is tartanak, hogy megváltozik a településük etnikai összetétele. Ernst Pebal vezérigazgató elmondta, aggodalomra nincs ok. „Nyolc hónapig folytattunk tárgyalásokat, végül elértük, hogy a világszinten elismert, elit Salzburg-i Turisztikai Iskola a projektünk részeként oktatási központot indít Vargyason. Ezt azért tartjuk fontosnak, mert már indulásból háromszáz diák fog tanulni az országból és Bulgáriából. Ennek érdekében voltunk nemrég Ausztriában a Baróti Szabó Dávid Középiskola igazgatójával, Dimény Jánossal, és megbeszéltük a felek kívánalmait.” – tudtuk meg Ernst Pebal vezérigazgatótól, aki még elmondta, hogy a turizmust a sporttal és a golfmenedzsmenttel ötvözik. A golfozás mellett a pálya vezetését, fenntartását, a nemzetközi versenyek megszervezését is megtanítják. Amint arról már korábbi lapszámainkban több ízben is beszámoltunk részletesen, az e célból létrehozott Transilvanian Buisness Development (TBD) Riverside nevet viselõ projektje két nagy részbõl áll: az egyik a szabadidõs park, amely szállodát, sétálóutcákat, bevásárlóközpontot is magába foglal, másik pedig  nyolcvan hektáron 27 lyukú golfpálya, amelyet az elképzelések szerint évente 3-4 ezer turista látogat majd. „A golfpálya hiánycikk Romániában, ahol húszmillió lakos él, csak 6 pálya van, és már van 10 ezer játékos, emellett például Ausztriában 200 golfpálya van, 90 ezer játékos számára. Én Lengyelországban élek, mégis Romániára esett a választásunk. A golfpályát nemzetközileg is be fogjuk jegyeztetni. Ha meglesz a Brassó melletti repülõtér, szerzõdést szeretnének kötni egy nemzetközi golfverseny szervezésére. A nemzetközi golf klubot is hamarosan létrehozzuk. 1 év beépítési év, 6 hónap a fû után növése, a Golf Klubot is hamarosan létrehozzuk, ez már 6-7 ezer embert csal ide.” – tájékoztatott az osztrák befektetõ. A Riverside projekt turisztikai szempontból a jövõt jelenti, a község, a megye hírnevét teszi ismertté világszerte, új munkahelyek jönnek létre, a külföldi sajtó is beszámolt már róla, a golfpálya tervérõl pedig a Montreal-i Golf Klub kiadványában is közzétették. További információink szerint 98 %-ban már felvásárolták a telkeket, egy hónapon belül a részletes tervek kidolgozásához is hozzáfognak, a golfpálya tervét egy megyei céggel készíttették el, körülbelül 40 üzlet és 3 nagy bevásárlóközpont vezetõjével tárgyaltak már, 3 hónapon belül felmérik, hogy mennyibe kerül a teljes befektetés, az ügyintézésre pedig helyieket alkalmaztak, 120 tulajdonostól vásároltak telket, 3 hektárra nincs papír. Problémák a parcellák beazonosításával adódtak, olyan telkek is vannak, amelyeken több parcella is azonos számot visel. Hatalmas munka, az emberek tétovázása is akadályozta a kiméréseket.
Ernst Pebal lapunk hasábjain is meg szeretné köszönni az embereknek az együttmûködést, és biztosítja õket, hogy keményen dolgoznak a terv megvalósításán, eddig mintegy 100 ezer euróba kerültek a tervek, sokkal elõrébb haladtak, mint ahogy azt bárki gondolná. „Egyetlen személy nem akart eladni területet nekünk, emiatt többször is meg kellett változtatni a terveket, egyelõre nem tartozunk senkinek, a felvásárolt földek árát kifizettük mindenkinek. Az emberek elõbb-utóbb belátják, hogy rosszul látták a helyzetet, ez nem póker, azzal hogy húzzák az idõt, nem nyernek több pénzt, legfentebb veszítenek, a területük idõvel nem értékelõdik fel, inkább veszít az értékébõl, aki abban spekulál, hogy a tenyérnyi földecskéjét megveszi egy nagy befektetõ, meg fogja bánni.” November 6-án a nemzetközi sajtónak tartanak tájékoztatót, amelyen egy EU-s küldöttség is részt fog venni, azért jönnek, hogy a projektrõl tudósítsanak.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 635. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.