Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.10.12.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 634. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.10.12. Közélet

Ismeretlen ismerõsök
Havelka Ferenc – Attila  Dessewffy Arisztid, Kiss Ernõ, Lázár Vilmos, Schweidel József, Aulich Lajos, Damjanich János, Kneziæ Károly, Láhner György, Leininger – Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernõ, Török Ignác, Vécsey Károly. Tizenhárom név, tizenhárom emberi sors. Ismeretlen ismerõsök. Ismeretlenek, mert 160 év távlatából a 21. században nem mondhatjuk, hogy ismertük õket, és mégis ismerõsek, mert nevük ismerõsen hangzik fülünknek, tragikus sorsukról is többen tudhatunk. Emléküket évente felidézzük. Õk az aradi tizenhármak, a tizenhárom aradi vértanú. Az elsõ négyet golyó által végezték ki, a többi kilencet pedig felakasztották.  A világosi fegyverletétel után, a szabadságharc bukását követõen 1848–49-ben játszott szerepük miatt Ferenc József császár utasítására Haynau Magyarország akkor teljhatalmú kormányzója Aradon végeztette ki õket.
Katona Tamás a Kriterion Könyvkiadó 1991-ben kiadott, Aradi vértanúk naplói címû kötetének elõszavában arra buzdítva, hogy az 1848 – 49-es magyar forradalom és szabadságharc társadalmi háttere mellett, amelyet már alaposan megrajzoltak az elmúlt évtizedekben, ismerjük meg a fegyveres küzdelem eseményeit is, a következõket írja: „... a szabadságharc megítélésében még mindig gyakran kísért a századforduló nemzeti-romantikus, egyszerûsítõ, csak feddhetetlen hõsökrõl és gaz árulókról tudó szemlélete.”
Kossuth Lajos az 1890-ben az egyetlen fonográfon rögzített hangfelvételen Aradot a magyar Golgotának nevezte, a világ bírája, a történelem fog e kérdésre felelni, mondta, majd  a hon szabadság Istenének legjobb áldását kérte a szentemlékû vértanúk poraira, az örökké valóságon keresztül.
Az emberiség bûneit megváltó Jézus keresztre feszítésének helyét Isten fiának vére áztatta, a napokban is elhangzott, a keresztények vére maggá válik. Az aradi vértanúk közt különféle nemzetiségûek voltak, de a magyar nemzet saját hõseinek tartja. A nemzet hõsei, áldozatai vérébõl fakadjon önazonosságunkat megtartó, hitet erõsítõ, a jövõt építõ mag. Ismerjük, tartsuk észbe hõseink neveit, vértanúságuk nyújtson erõt, példájuk legyen elõttünk örök tanúságul, ne engedjük, hogy múlandó erõk tûzzék saját érdekeiket rejtõ zászlaikra!


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 634. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.