Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.10.12.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 634. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.10.12. KözéletMárványlapba vésett nevek
H.F.A. Bölön élen jár a vértanúk elõtti  fõhajtásban, október 6-án nemcsak emlékeztek, emléket is állítottak az aradi tizenháromnak. A kõtalapzatra állított kopjafát fáklyafényben, székelyruhás õrségben, halk gitárszó kíséretében avatták fel a község magyarságának nevében.
Ifj. Kozma Albert unitárius lelkész az emlékmûavató ötletgazdájaként köszöntötte az egybegyûlteket, majd Sikó Imre, Bölön polgármestere szólalt fel, egy kicsit hazabeszélve, a községét Erdõvidék egyik legfontosabb településének nevezte, kihangsúlyozta, hogy október 6-án nemcsak emlékeznek, hanem emléket is állítanak. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az országban eluralkodott politikai és pénzügyi zavargások miatt nem tudott eleget tenni a meghívásnak – Bukarestbe hívatták –, de megígérte, hogy egy következõ alkalommal tiszteletét teszi. Történelmi visszatekintõjében Demeter László Erdõvidék Múzeumának vezetõje, megyei tanácstag felelevenítette, hogy az aradi 13 vértanú kivégzése után a bírák, hóhérok sörrel koccintottak, ekkor született az a fogadalom, mely szerint magyar ember 150 évig sörrel nem koccint, a határidõ lejártával is ritkán koccan a sörös korsó magyar ember kezében. A község lobogója mellett a székely, magyar és román zászlót is lobogtatta a szél. Az Apostolok Cselekedeteinek 7.52 – 60. részét segítségül hívva, Fancsal Zsolt református lelkipásztor az aradi tizenhárom vértanút a bibliai István vértanúhoz hasonlította. Elhangzott a vértanúk neve, rangja, tisztsége és életkora a kivégzéskor. Az amerikai unitárius egyházközség vendégeinek köszöntése után, akiknek érkezésére megkondították a harangot is, ifj. Kozma Albert örömmel hívta fel a figyelmet arra, hogy tudomása szerint Kolumbusz Kristóf 1492. október 6-án szállt amerikai partra elõször, így közösen emlékezhetnek a helyiek és vendégeik. „Sok vitéz székely hõsies harcán nincs, aki buzdul, nincs, ki vigyáz./ És ím csak egyszer, sírhantok szélén százezer székely, öreg baka áll./ Százezer kürtbõl fújja könyörögve, minden magyarnak a hívó imát.” – énekelte ifj. Bíró Albert, majd a Bölöni Farkas Sándor Általános Iskola rövid mûsora következett. Halk gitárszó kíséretében, fáklyákkal vonultak fel a Kékvirág néptánccsoport tagjai, miközben vezetõjük, Akácsos Zsolt hangos szóval ismételte el a vértanúk neveit, majd verses táncos összeállítással tették emlékezetessé Bölön 2009. október 6-ájának estéjét. Végezetül leleplezték az Akácsos Pál által faragott kopjafát, amelynek talapzatát Kiss Csaba felsõrákosi vállalkozó készített.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 634. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.