Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.10.02.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 633. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.10.02. Aktuális hírek

Fogadóóra
Albert Álmos szenátor október 2-án, pénteken 11 órától baróti (bányairoda, 3-as szoba) szenátori irodájában tart fogadóórát. Kérjük az érdeklõdõket, hogy elõre jelezzék fogadóórán való részvételi szándékukat személyesen, vagy a 0267-377773, illetve a 0743-031140-es telefonszámokon. 

Marad az iskola
 Megmarad az V-VIII. osztályos tagozat Köpecen és Felsõrákoson. A múlt heti lapszámunkban írtuk, hogy szóba került a felsõbb osztályok megszüntetése vagy összevonása. A megyei tanfelügyelõség pozitív válasza után már bizonyos, hogy elõbbi településen továbbra is két összevont, amíg utóbbin ezentúl egy összevont osztályban tanulhatnak az V-VIII. osztályos tanulók.

Felhívás többnyelvûségre
 A többnyelvûség európai érték címmel a háromszéki civil szervezetekhez intézett felhívást a CIVEK (Civilek Háromszékért Szövetség).
Bár anyanyelvünk használatát törvény is szavatolja, nem élünk vele. Ritkán fordulunk magyar nyelven a hivatalos intézményekhez, sok esetben románul folynak a hivatalos megbeszélések, a cégtáblákon, üzletekben, szolgáltatóknál szintén elsöprõ a román szöveg, a kevés magyar felirat közt pedig sok a helytelen. Eluralkodott rajtunk a kishitûség, és már nem szükséges senki tiltása, önmagunk vetünk gátat jogos igényeinknek. Ezt kihasználva, a román államhatalom is akadályoz minden kezdeményezést: nem lehet magyar felirat Kolozsvár vagy Aranyosgyéres bejáratánál, közintézményekben hiányoznak a kétnyelvû feliratok és nem beszélik a magyar nyelvet. Még a vállalkozói kör sem igazodik vásárlói nyelvéhez, tele lett Székelyföld velünk románul/idegenül beszélõ bevásárlóközpontokkal. – áll a felhívásban.

Idõsek Világnapja
 Nyugdíjasok, idõsek egyesületei, az idõsek megyei tanácsa, a nyugdíjosztály, a munkaügyi és szociális védelmi hivatal képviselõi vehettek részt a Kovászna megyei prefektúra által az intézmény székhelyen az Idõsek Világnapján, 2009. október 1-én szervezett ünnepségen. – adta hírül Soci Maria Magdalena a prefektúra tanácsadója. Az Idõsek Világnapját a köpeci öregotthonban is megünnepelték.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 633. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.