Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.09.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 632. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.09.25. Közélet

Öljük meg a falut!
Sajnos, hogy ismét az újság hasábjaira kerül egy település gondja, amelyet egy pár gõgös ember okoz. Egy falu lakosságának többségi akarata ellenére a baróti általános iskola vezérei a megyei tanfelügyelõség képviselõivel egyoldalúan határoznak a felsõrákosi iskola V-VIII osztályos tagozatának a bezárásáról. Nem gyerekhiányra, hanem fizetésképtelenségre hivatkoznak, nem tudják fizetni a pedagógusokat!!! Ezzel szemben Baróton, a „központban” három igazgatót és egy egész alárendelt apparátust  tartanak fent, gond nélkül, gondnoktól, az irodabeliig és a munkásig, eközben a rákosi óvoda termeit szeptember derekán a szülõk saját költségükön meszelik. Persze, a munkásokat több magánérdekû tevékenységre használják. Pedagógust nem fizetnek, de kisbuszokat és sofõrt fenntartanak, amely több pedagógus fizetését emészti fel. Az egyszerû ember is tisztában van, hogy mennyibe kerül a kisbuszok és vezetõjük havi költsége.  Könyvelõ és gondnok véleményezik a tanítás minõségérõl! A helyettesítõ szak-képtelennek nevezi az okleveles vagy éppen egyetemre járó kádereket.
Egy évvel ezelõtt pedig egy 18 éves régiséggel rendelkezõ kádert félreállítottak egy szakképzetlen barát alkalmazásáért. Óvodában, iskolában több, mint száz gyerek van, de ez hidegen hagyja azt azt intézményt és fennhéjázó elöljáróit, amely éppen a gyerekek után létezik. Nem a válság okozza az ilyen döntéshozásokat, hanem a kapaszkodás a saját összetákolt székükhöz.
Mellveregetve követeljük az anyanyelvû oktatást, a román államtól jogokat, részt a vezetésben, de szemtelenül megszüntetjük saját iskoláinkat, beletaposunk falvaink identitásába, hagyományaiba, csak azért, hogy a felettesek elõtt magasabb törpék legyünk.
Román honfitársaink kijavíttatják düledezõ vályogiskoláikat, és pár gyerekkel is mûködtetik, mi pedig sárba tapossuk évszázados múltú iskoláinkat, gyerekeink lelkivilágát, fakeresztet téve épületeikre! Mi fog következni e beteg elmék szüleményeibõl? Lebontjuk a templomokat is!!!
Bedõ Sándor, 2009. szept. 18. (Száznyolcvanöt támogató aláírással kísérve)


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 632. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.