Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.09.04.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 629. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.09.04. KözéletHármat egy csapásra
Antal István – Zoltán  Nagy áldás érte a Vinczi családot Nagybaconban augusztus 28-án, pénteken éjjel. Azt tudták a családban, hogy valami készül, de a történtekre azonban senki nem számított. A Hegyes nevû Román piros tarka és Red Holstein közti keverék szarvasmarhájuk ellésre készült, és amikor beindult az ellés folyamata, Hegyes különösebb gond nélkül világra hozta az elsõ borját. Ekkor még nem tudta a család, hogy ez még csak a kezdet. Tibor furcsaságot észlelvén állategészségügyi szakember után sietett, de mire ez a helyszínre érkezett, arra világra jött a második, majd nem sokkal azután mindenki nagy csodálkozására megszületett a harmadik borjú is, és mindháromnak eljött a placentája (poklája) is különösebb beavatkozás nélkül. Többen is mondták, hogy a székely anyák példát vehetnének ettõl az állattól, ami az utódnemzést illeti. Az állategészségügyi szakember megállapította, hogy nincsen semmiféle komplikáció, antibiotikumos méhgyertyát helyezett Hegyes méhébe, és kalciumot tartalmazó intravénás infúziót is adott neki, annak érdekében, hogy a kimerítõ ellés után semmilyen jellegû probléma ne lépjen fel. A jószágnak ez volt az ötödik ellése, de még soha nem tett ki ennyire magáért, mindig csak egyet borjazott, ahogyan a többi rendes tehén is szokott  Elismerik a szakemberek is, hogy ilyesmi ritkán történik – még egy hasonló erdõvidéki esetrõl van tudomásunk – jó néhány évvel ezelõtt születtek hármas borjúikrek Olaszteleken a Demeter családnál. Ez a kisebb állattenyésztési csodának számító hármas ikerborjú-ellés bizonyos mértékben a hozzáértõ és gondos tartásmódnak is köszönhetõ. Mindhárom bikaborjú: Gyurka, Mihály és Gyõzõ, ugyanis már meg voltak “keresztelve”, egészségesek, és ahhoz viszonyítva, hogy hárman voltak az anyaméhben eléggé jól fejlettek – ez is az anyaállat rendkívüli szervezetérõl és a gondos ápolásról tesz tanúbizonyságot. A hármas ikerellés kialakulása onnan indult ki, hogy a petefészkeken egy idõben három petesejt érett be, poliovuláció jött létre, mindhárom megtermékenyült és beágyazódott az anyaméhbe, majd az anyaállat sikerrel kihordta mindhárom magzatot. 
Vinczi Magdolna, a gazdasszony ezt nyilatkozta Hegyesrõl:  “Érdekes, hogy tudja, hogy mind a három az övé, és mennyire ragaszkodik hozzájuk, nekem az tetszett, hogy amikor Géza fiam elébe tette, mind a hármat megnyalta!”A gazdasszony azt sajnálta, hogy a három borjúból egy sem ünõ, amit meg hagyhatnának tejtermelés céljából. Abból a szempontból viszont elõny, hogy bikák születtek, mert az anyaállat Kék belga fajtájú bikának az ondójával volt megtermékenyítve, ami egy húsfajta, utódai tejtermelésre nem igazán alkalmasak, annak ellenére, hogy az anyaállat kiadja a 30 liter tejet.
Sajnos nem sikerült megtudnunk a megtermékenyülés dátumát és így a vemhesség pontos idõtartamát sem, mivel a tulajdonosok sem tudták pontosan megmondani. Az viszont köztudott, hogy a szarvasmarha vemhességének átlag idõtartama 283 nap, de ez a szám 240 és 311 nap között változhat – fajta, életkor, takarmányozás, éghajlat, fizikai igénybevétel, valamint a magzat nemének függvényében is. A tapasztalat szerint a szarvasmarhánál ikerellés esetén lerövidül a vemhesség idõtartama. Egy másik tény, hogy ha a magzat hímnemû, néhány nappal meghosszabbodik a vemhesség idõtartama. Még azzal is számolniuk kell a gazdáknak, hogy ha állatjuk elõhasú vagy esetleg már idõs, akkor is meghosszabbodik a vemhesség idõtartama, az életük teljében lévõ középkorú tehenekéhez viszonyítva.
Vincziéknek nagyobb állatállományuk van, eljárogatnak kiállításokra is jelesebb példányokkal, de még ehhez hasonló esettel õk sem találkoztak.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 629. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.