Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.08.21.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 627. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.08.21. Közélet

Öregapáink sorsa intõ jelként szolgál
Albert Egon  A háborúkról, a nagy világégésekrõl rendszerint évrõl-évre megemlékezünk, fejet hajtunk az elesett hõsök emléke elõtt, tisztelettel adózunk a pokol bugyrait is megjáró veteránok elõtt. A második világháború nemcsak  az itteni székely falvakat és családok életét változtatta meg, hanem újból átírta az egész Kárpát-medencei magyarság történelmét. Zûrzavaros idõk köszöntenek ránk a múltból, valahányszor a harcokat megjáró nagyapáink történeteit hallgatjuk. Keleten magyar honvéd vére folyt, s vált egyé a Don vizével, s halt a székely hõsi halált a Kárpátok bércein. Egy egész nemzet fiai fekszenek valahol jeltelen sírokban az orosz sztyeppén. A magyar nemzetnek is el kellett viselnie a háború szörnyûségei után a haláltáborok végtelennek tûnõ kínjait. Ma az utókor emlékezik a hõsõkre, akik életüket, lelküket adták egy értelmetlen háborúban. Az emlékezés mellett a második világháború egy életre szóló tanulsággal is szolgál. Ne akard az öldöklést! S ez minden vezetõnek, államférfinak, képviselõnek Szent kötelessége betartani, mégis egyszerûen néha képtelenek rá. Kisebbségben vagyunk, egy több nemzetiségû és kultúrájú Erdélyben kell, hogy éljünk.
 Új honfoglalás vagy egzisztencia kell nekünk, különösen akkor, amikor számban is egyre fogy az erdélyi magyarság? Mire tanít Õsapáink hite? Nem arra, hogy  méltón tudjuk továbbvinni azt, amiért õk megjárták a frontot és koncentrációs táborok mélyét? Adjuk tovább az örökséget, hogy büszkék lehessünk minden talpalatnyi földre, minden csepp vízre, fára, amelyre jogosan formálhatunk igényt. A nemzet nem eladó! Tisztában kell lennünk azzal, hogy megmaradásunk a saját kezünkben is van, a hétköznapok forgatagában, az élet mindennapjaiban is összetartozunk. Nem háborúval, testvérharccal és az ellenség keresésével nyerhetünk hitet és fennmaradást. Egy háború képes rombadönteni egy országot, a magyar nép ezt a saját bõrén tapasztalhatta meg. Ma minekünk kell együttélni más nemzetiségûekkel, megtanulni azt, hogy miként kell Trianon, egy háborúval szaggatott múlt árnyékában Magyarnak, Székelynek megmaradni. Ez nem nagyobb feladat, mint az, hogy melldöngetéssel egymás nyakának ugrunk?!


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 627. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.