Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.08.14.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 626. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.08.14. Művelődés A máramarosi bércek és a Lápos vidéke között kicsiny település húzodik meg: Koltó. Az idõ nem állt meg itt, a lakók együtt haladnak a Telekiek munkásságával, Petõfi szellemiességével. Büszke nép a koltói, hires helység lakói.
A község 2004-ben vált le Szakállastól és ekkor önállosult. A községhez tartozó Katalin falu lakosaival 2400-ra tehetõ a település lakóinak száma. A lakosság 800 tagja roma nemzetiségû, összesen tíz román él itt, a többiek magyar ajkúak. Érkezésünket elõre jeleztük Koltó 2005-ben kinevezett polgármesterénél, Incze Zoltánnál. „Mióta polgármester vagyok sikerült sokmindent megvalósítani” – kezdi a beszélgetést. A tíz éve nem mûködtetett autóbuszjáratot újraindították és a közeli nagyvárosba, Nagybányára ezen a járaton indulhatnak a község lakói. „Tervezzük az utak rendbetételét, hisz a község sokat köszönhet a turizmusnak és ezt meg kell hálálni valamivel. Sikerült egy Phare-program keretében egyik álmunkat megvalósítanunk. Három-négy év múlva elkészül az iskolai komplexum, ahová iskolát, óvodát, sportcsarnokot, szabadtéri sportpályákat tervezünk.” Pezseg az élet a hivatalban. Minduntalan telefoncsörgés, ajtónyitás zavarja meg beszélgetésünket. „Mára már a helyi kultúrotthon és a Telekiek kastélyai is a hivatal fennhatósága alatt vannak. Múzeumot, iskolát és óvodát mûködtetünk bennük. Mikor készen állnak az új iskolai intézmények, akkor a kastélyokban szobákat rendezünk be és itt is tudunk majd fogadni turistákat” – meséli csillogó szemmel a község elsõ embere. A községben amatõr színjátszó csoport és tánccsoport is mûködik.
A település határában levõ gyümölcsöshöz autókázunk ki. Az úton jó kedélyû emberekkel találkozunk, akik be-beköszönnek hozzánk. A hatvanhektáros gyümölcsös a helyi „Csere” Közbirtokosság tulajdonában van, úgymint a legelõk és az erdõk is. A legjobban értékesíthetõ nemesített áfonya mellett nem hiányozhat az alma, szilva, szelídgesztenye sem. A gyümölcsösbõl az épülõ iskolai komplexumhoz tartunk, ahol húsz-huszonöt helyi lakos dolgozik. Az iskola befejezés elõtt áll, a sportcsarnok alapját épp aznap kezdték el kiásni. Néhány szót váltunk a munkásokkal, majd a Telekiek kastélyai felé indulunk.
Teleki egyik kastélyában óvoda és a Petõfi Múzeum mûködik, a másikat pedig a helyi általános iskola tantermei foglalják el. A múzeumba Tar Renáta tárlavezetõ kalauzol el. Mindenrõl tud mesélni, hisz ideje legtöbbjét itt tölti és érdekli is a múzeum élete. Elmondja, hogy évente több ezer turista érkezik, nagyobb része az anyaországból, akik a helyi panziókban szállnak meg. Közel húsz ilyen panziót mûködtetnek a helyiek, akik ebbõl tartják fenn családjukat. Elbûvölve figyeljük a festményeket, a Petõfi, a Teleki család tagjainak képmásait. Ebben a helységben töltötte a költõapostol életének legszebb húsz napját, Szendrey Júliával kötött házasságának mézesheteit. Megtalálhatjuk a rózsafaágyat, Júlia kis munkaasztalát, ruháját. Az épület teraszáról gyönyörû a kilátás a máramarosi bércekre, behavazott kúpja fenségesen néz le arra a népre, amely több mint másfél évszázada õrzi a relikviákat, dacolva az ellenséges idõk viszontagságaival. A kastélyokat körülvevõ kis parkban egy szoborcsoportot pillanthatunk meg. Nehéz elmenni mellette úgy, hogy ne vegyük észre. A költõt feleségével ábrázoló szoborcsoport Pogány Gábor Benõ szobrászmûvész alkotása, aki hallgatva hitvese álombeli látomására alkotta meg a parkot õrzõ fenséges ékszert. A park egyik részén található meg a híres somfa, amelynek árnyékában levõ kõasztalnál alkotta meg Petõfi a világirodalom egyik remekmûvét, a Szeptember végén címû versét. Teleki Sándor síremléke már 1936-tól nem a somfa alatt foglal helyet, mint ahogy utolsó akarata kifejezte. A család kérésére a „derék ezredes”, a „vad gróf” földi maradványait a helyi temetõ õrzi.
Tókos Levente 


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 626. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.