Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.08.14.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 626. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.08.14. Közélet

Mûvészet és remény
Havelka Ferenc – Attila  Kisbacon idén is megmutatta, hogy keretet tud nyújtani a kapcsolatteremtésre, az önmegmutatás megtartó lehetõségére, a helyi sajátosságok, értékek átmentésére a mûvészet eszközeivel. A Macskásban vasárnap véget ért III. Identitás Jegyében Erdõvidéki Alkotótábor résztvevõi saját ambícióikkal, stílusvilágukkal próbálták megragadni, kézzelfoghatóbbá tenni az erdõvidéki táj és ember évszázados kötöttségeit, megpróbáltak a hely szellemében, a hagyományokat, élethelyzeteket, a mindennapok ízét tekintetbe véve alkotni. Ez különösen azért fontos, mert uniformizálódó világunkban az identitástudat az, amely az embert megkülönbözteti a gépektõl. Az identitás mellett azonban fontos a fantázia, a képzelõerõ, ebben segítenek a mesék, amelyeknek Elek apó gazdag gyûjteményét hagyta ránk, éppen ezért idén is születtek a gyerekek számára mesepannók, erkölcsi üzenetet közvetítve.
Áprilisban volt kétszázhetven éve annak, hogy megszületett, novemberben lesz százkilencven éve annak, hogy meghalt Erdõvidék nagy szülötte, a jezsuita papköltõ, Baróti Szabó Dávid. Kisgyörgy Zoltán Sepsiszentgyörgyön élõ újságíró nemrég egy napilapban hívta fel a figyelmet arra, hogy legszebb, ma is leghasználtabb szavai a mûvészet és remény. Így utólag elmondhatjuk, hogy ez a két szó, a mûvészet és a remény, szõtte át az idei alkotótábort. „Hisszük, hogy az igaz mûvészet bárhol megtalálja azt a talajt, amelyben megfoganhat és kibontakozhat.” – áll a tábor hitvallásának elsõ mondatában.
A tábor idején elõadások, de kötetlen beszélgetések során is többször elhangzott, hogy akkor tudunk csak igazi közösségben élni, ha sajátosságainkat úgy tartjuk meg, hogy azzal nem sértjük meg a mellettünk élõt. Példát nyújt, erõt ad ehhez Benedek Elek is, akirõl talán kevesen tudják, hogy a két világháború között Kisbaconban volt a magyar irodalmi élet egyik mozgatórugója. Szellemi nagyságának, nyitottságának köszönhetõen falusi emberként is képes volt hatással lenni a városi írókra is. A remények szerint a résztvevõk jobban megértették, hogy a mûvészet nem elméletekben és meghatározásokban, sem a másolásokban, sem a reprodukciókban, hanem a maradandó alkotásokban él, a remények szerint az idei alkotótáborban született alkotásokkal sikerült egy lépéssel tovább jutni Benedek Elek nyomdokain, a remények szerint sikerült egy újabb téglát elhelyezni a sokat emlegetett közös meseország építésében.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 626. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.