Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
Aktuális lapszám
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

Laptörténet

Havelka Ferenc – Attila

Az Erdővidék Regionális Hetilap rövid története

(készült a 600. lapszám megjelenésének alklamából)

 

 

Előzmények:

 

1705 áprilisamegjelenik az első magyarországi hírlap, a Mercurius Hungaricus (Magyar Merkúr)

1790 megjelenik Nagyszebenben az első erdélyi magyar nyelvű hírlap, az Erdélyi Magyar Hírvivő

1849megjelenik Háromszéken az első nyomtatott újság, a Székely Hírmondó

1860 megalakul Baróton az Erdővidéki Székely Társalgó és Olvasóegylet

1898 felállítják az első nyomdát, Rozsondai János, Nagy József és Égető Árpád igazgatása alatt közel fél évszázadig működik

1903. január 17.megjelenik az első baróti hírlap, az Erdővidék társadalmi szépirodalmi, tanügyi, ipari, kereskedelmi és közigazgatási hetilap, első szerkesztői: Ferenczy és Hoffmann Géza

1916-1918 – jelenik meg dr. Fábián László kiadásában Barót és Vidéke közigazgatási és társadalmi hetilap – az Erdővidéki Méhészeti és Gyümölcsészeti Egyesület hivatalos lapja

1925. december 1. – 1938 (?) Erdővidéki Hírlap, felelős szerkesztő: dr. Fábián László, az utolsó években már román alcímmel

Az erdővidéki nyomdáról és hírlapokról az megjelent Romániai Magyar Irodalmi Lexikon I. kötete is beszél röviden az Erdővidék magyar irodalmi élete – címszó alatt.

Különféle diáklapok jelennek meg (Iránytű, Jelzés, Suli Lapi).

Erdővidéken a lapkiadás szorosan összefügg a nyomdák működtetésével.

 

1997. július 18. – megjelenik az Erdővidék Regionális Hetilap az Image Design nyomdában, Romayor gépen, Antal István vezetésével, 150 példányban, az első lapszámot egész éjjel nyomtatták, 4 oldalas volt, az elődökkel ellentétben kis formátumban, hosszú ideig 70 példányt adtak el, ára 500 lej volt

 

A péntekenként megjelenő sajtótermék kezdetben mellékfoglalkozásként készült, főszerkesztő: Benedek Huszár János, szerkesztők: Demeter János (közigazgatás), Imre Árpád (mezőgazdaság), Benedek Huszár Erika (kultúra), Nagy Barna Imre (ifjúság), Farkas Vilmos (egyház), Varga Béla (fotó).

A kezdő csapatból mára csak a laptulajdonos és a fotós maradt meg.

 

Az impresszumból Demeter János akkori polgármester neve került ki leghamarabb, úgy vélte, hogy kritizálhatja a közigazgatási tevékenységet, de ne az ő neve alatt. A lap a kritikusi szellemet megtartva inkább a politikus nevétől vált meg.

 

Azóta több szerkesztő is megfordult a szerkesztőségben, a kiadó (Image Design-ről Actual Print-re) nevet, a lap és a nyomda székhelyet változtatott.

 

1999. június 11. – új munkatársakat kereső felhívás jelenik meg az Erdővidékben. „… ha úgy érzed, volna vénád az újságíráshoz, s nyakon tudnád csípni a sajtó alá kívánkozó sztorikat, … ha úgy gondolod, hogy többé-kevésbé hejesen írsz, de aztán frappáns megfogalmazások csak úgy tolonganak tollad hegyén, … akkor …. nem marad mást hátra, minthogy újságírónak állj az Erdővidékhez!” – fogalmaztak tréfásan a szerkesztők.

 

1999. június 18. – megjelenik az Erdővidék 100. lapszáma. A szerény körülmények között készülő újság életében mérföldkőnek számított, de az alkalmat is szerény körülmények közt köszöntötték egy „A szerkesztőség” által aláírt rövid első oldalas írásban. 

 

1999 júliusa – távozik a laptól Benedek Huszár János főszerkesztő

 

1999. július-2000. október – Vadász Levente a főszerkesztője az Erdővidéknek

 

2000 augusztus – új fejléccel jelenik meg az Erdővidék

 

2001. május 18. – megjelenik a 200. Erdővidék, ekkor már ünnepi lapszámmal. Más lapoknál dolgozó újságírók köszöntik, méltatják. A születésnapra id. Józsa Vilmos írt köszöntő verset. Antal István laptulajdonos az olvasók előtt is elismeri: „A kezdeti eufóriás hangulat után egykettőre rájöttem, hogy ezzel az anyagi háttérrel nem is olyan egyszerű hétről-hétre  még egy ilyen kis lapot sem megjelentetni. A rövid négy év alatt sok hullámvölgyet  megért immár a lap.”  A 200. Lapszám hasábjain bemutatkoznak a szerkesztők is:

 

Antal István a főnök, aki összetartja a csapatot, dorgál, békít, dicsér

Ilyés Réka írásokat gyűjtöget és cikkeket pötyögtet

Dimény Annamária jön-megy, kószál, begyűjti a hírsalátát

Id. Antal István tiszteletes beszerzi a vidék egyházi híreit

Varga Béla művészfotókat közöl

Lakatos Eleonóra tördel, szerkeszt, informál

Puskás Imola a hibákat keresi és korrigálja

Lőrincz Lászlónak köszönhetően látható fehéren a fekete, s néha a kék

 

2001. október 26. – új, vonzóbb fejléccel jelenik meg az Erdővidék

 

2002. március 22. – Benedek István személyében új főszerkesztője van a lapnak

 

2002. május 3. – megjelenik az Erdővidék 250. lapszáma, Demeter László emlékszik vissza az elődökre, méltatja az ifjonc lapot.

 

2003. február – az Erdővidék szerkesztősége a Kossuth utca 139. Szám alól a Rózsák utca 40. szám alá költözik.

 

 

2003. április 23. – megjelenik az Erdővidék 300. lapszáma, id. Józsa Vilmos közöl Önéletrajz címmel humoros hangulatú méltatást.

 

2005. április 1. – megjelenik az Erdővidék 400. ünnepi lapszáma. Antal Izabella szemtanúként közöl élménybeszámolót. Az alkalomra kisebb ünnepséget is szerveznek. Az akkori munkatársak: Antal István, Benedek István, Szász Réka, Józsa István, Varga Béla, Lőrincz László, Jankó János.

 

A 400 lapszám közel másfél millió nyomtatott oldalt számlál, egyes számítások szerint az újságlapok felülete meghaladja a kilenc hektárt.

 

 

2005. szeptember – Magyarországról jött újságíró, Petneházi Andrea váltja fel a főszerkesztésben a távozó Benedek Istvánt

 

2005 – az Erdővidék szerkesztősége mellett a nagy előd és példakép dr. Fábián László nevét felhasználva egyesületet hoznak létre

 

2006 – dr. Fábián László halálának 50. évfordulóján emléktáblát avatnak

 

2007. május 2. – megjelenik az Erdővidék félezredik, ünnepi lapszáma. Ez alkalommal nemcsak a fejléc, hanem a lap arculata is megváltozik. Könczey Elemér, kolozsvári grafikus felkérésre hozta közelebb az erdővidéki hetilapot a modern kiadványgrafikához, kis mértékben növelte a képi információt, tervei által nagyobb hangsúlyt kapott a tipográfia belső rendje, letisztult a cím és a szövegstílus. Az új fejléc formailag, betűtípusával tipikusan magyar vonalat képvisel.

 

 

2007 novembere – Antal Istvánt a Kultúra mecénása címmel tünteti ki a Gaál Mózes Közművelődési Egyesület

 

2009. február 13. – megjelenik az Erdővidék 600. lapszáma

 

Ma átlag 12 oldalon, közel 2000 példányszámban jelenik meg, többszöri próbálkozás után a világhálón elektronikus formában is elérhető, könnyen kezelhető, ízléses honlapon.

 

 

 

 

A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.