Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.07.03.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 620. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.07.03. Művelődés

 Az alkotás vágya mindannyiunkban ott él – gyermekben és felnõttben egyaránt –, hogy valami szépet és maradandót hozzunk létre.
Rohanó világunkban egyre kevesebb idõ jut erre. A nagyajtai iskolások egy hat napos táborban vettek részt, ahol öt különbözõ kézmûvességgel ismerkedtünk meg: batikolás, üvegfestés, bútorfestés, nemezelés, kosárkészítés. Nagy volt az izgalom, készülõdés, majd elindultak a mikrobuszok a 30 fõs sereggel Uzonkafürdõre. Elsõ nap Uzonka legendájának megismerése után kézhez kaptuk a színdarabra átírt változatot, melyet táborunk végén be is mutattunk.
Majd az összetartozás, eggyüvétartozás jeléül egy kendõt batikoltunk Bihari Katalin Noémi óvónõ vezetésével, amit a tábor végéig nyakunkon, hajunkon, karunkon viseltünk. Ezután következett a fehér pólók batikolása, megjelenve a szebbnél szebb színek és minták. Barabás Mihály iskola-igazgató úr vezetésével magyar népi motívumokat festettünk fakorongokra, falapokra, több mint 70 darabot, melynek egy része kiállításra is kerül. A jókedv a változó idõjárás ellenére napról-napra fokozódott, sort kerítve fûrdõzésre, sétálásra, játszásra. Nem maradhatott el az esti éneklés, valamint a késõig tartó „pizsama-parti” sem. A Nagy Adél tanítónõ, papnéni vezette nemezelés már ismerõs a nagyajtai gyermekeknek, de az eddigi karkötõk, nemezlabdák, falidíszek, székpárnák helyét már a tarisznyák, papucsok és bábok készítése vette át. A tobozból készült kosárkákat ki-ki saját elképzelése szerint készíthette, akárcsak az üvegfestés praktikájának elsajátítása közben készült sok-sok színes minta esetében. Azt hiszem sikerült bebizonyítani, hogy nem kell mindig újat kitalálni, a jól bevált ötletek felhasználásával is lehet csodálatos dolgokat létrehozni.
Talán sikerült tanulva szórakozni és szépet, maradandót alkotni, nem csak a vászonra, fára, üvegre illetve a gyapjú összegyúrásával hanem emlékezetünkbe is csodálatos nyomot hagyni, ápolva hagyományainkat is. Ezért a csodálatos élményért mondunk köszönetet a naponta segítõ szülõknek, és a tábor szervezõinek. Köszönet illesse támogatóinkat is: Communitas Alapítvány, Kríza János Emlékbizottság és Alapítvány, Nagyajta Község Önkormányzata, Kríza János I-VIII Osztályos Iskola,  Nagyajtai Református Egyházközség.
            Egy táborozó


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 620. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.