Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.07.29.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 985. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.07.29. Közélet

Új fényben tündököl az erdõfülei Boda-kúria

Balázsi Dénes bardoci polgármester, Rácz Gábor vállalkozó, Tamás Sándor megyei tanácselnök átvágják a piros-fehér-zöld szallagot

A.E. Az erdõfüleiek, bardociak, de mondhatni egész Erdõvidék hosszú éveken át tehetetlenül volt szemlélõje, hogy miként válik a falu, község, de az egész vidék egyik nevezetessége a Boda-kúria az enyészet martalékává. Ez azonban már a múlté múlt szombaton ünnepélyes keretek között adták át a felújított udvarházat, az eseményt sokan a helyi épített örökségünk megmentéséért folyó harc újabb mérföldköveként emlegetik.
Balázsi Dénes elõljáró a maga és a barodci képviselõ testülete nevében mondott köszöntõbeszédet, külön kiemelve Tamás Sándor megyei tanácselnök és Rácz Gábor kivitelezõ munkáját, amig elõbbi teljes vállszélességel a melléjük állt és többek között indítványozta és anyagilag is támogatta az ingatlan megvásárlását, addig az utóbbi fáradságot, sokszor a lehetetlent is megpróbálva sikerült elvégeznie a felújítást.
Rövid történelmi ismertetõjében kitért a Boda-kúria építéstörténetére, az épület múltjával leginkább Fehér János mûvészettörténész tanulmányaiból az általa végzett kútatómunkából és az erdõfülei születésû Hermann Rozália, 1999-ben kiadott Erdõfüle monográfiájából idézett.
Az egykori Bardocszék falvainak udvarházai közül a legismertebb az erdõfülei Boda-kúria, építési ideje egyes források szerint 1713-ra tehetõ, amely 1826-ban egy átalakításon is átesett.

Az átadási ünnepségre sokan eljöttek

A duplatetejû, oromfalas árkádos Boda udvarház 1713-as építetését egy mestergerendán talált évszám is bizonyítja, úgy tudják Boda Sándor építette, majd késõbb a Ferenczi család birtokába jutott, amit a hozzátartozó Ferenczi-kert is bizonyít. Az udvarházat 1914-ben Boga József vásárolta meg, majd Boga Gábor és utódai örökölték meg.1948-ban államosították, használta a T.SZ., lakóház volt, volt benne selyemhernyótenyézde, laktak benne pásztor cigányok, egy ideig helyet adott a falumúzeumnak, néhai Kolumbán Piroska tanítónõ magángyûjteményének, aztán lakatlanuaz épület tönkrement, tetõzete beomlott, gerendái elkorhadtak…. Az idõközben mûemlékké nyilvánított épület megmentésére 1956-ban és 1973-ban is próbálkoztak sikertelenül. 2001-ben az épületet visszakapták a tulajdonosok, akiktõl 2011-ben Bardoc község helyi tanácsa, a Megyei Tanács segítségével megvásárolta. “Még a megvásárlás után is többször elhangzott a mûemlékvédelmi szakemberek, sajtósok, lakosság részérõl : Végveszélyben a Boda-kúria! Elmondom, jómagam is aggódtam, mi lesz a kúria további sorsa, de lassú léptekkel nekiláttunk a javításhoz. 2012-ben csak a tetõzet megjavítására sikerült pénzt elkülönítenünk, majd 2013-ban pályázatot nyújtottunk be egy Norvég program keretén belül, hogy folytatni tudjuk a felújítást, de próbálkozásunk sikertelen lett. 2014- tõl 2016-ig, mondhatni mind a mai napig a felújítási munkálatok folyamatosak, az anyagiakat teljesen helyi költségvetésbõl fedeztük, most pedig ime eljött a nap, megértük, hogy ismét fényben tündököljön a Boda-kúria. Használjuk okosan és vigyázzunk rá mindanynyian!” - fogamazott Balázsi Dénes polgármester.

A felújított Boda-kúria
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 985. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.