Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.04.22.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 971. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.04.22. Magazin

A néptánc erõsíti az összetartozás érzését

Közöttünk élnek, ismert vagy kevésbé ismert személyek, csoportok, akik nem rendkívüli cselekedeteikkel, hanem kitartó munkájukkal, tehetségükkel hívják fel magukra a figyelmet. "A tánc érzelmeket fejez ki, csak nem szavakon, hanem mozdulatokon keresztül.". Minden nemzet a maga temperamentuma szerint alakította ki a saját táncát, ezért olyan különbözõek, és mindenki a sajátját szereti a legjobban. A néptánc felértékelhetetlen kincsünk, melyet ápolni, és továbbadni kell. Április 29-e a Tánc Világnapja, ebbõl az alkalomból Tókos Ottiliával beszélgettünk, aki férjével, Tókos Bélával együtt a bardoci Kormos néptáncegyüttes három csoportjának oktatója. Az évek során végzett következetes munkájuknak van látszata, hiszen egy ifjú nemzedék a néptánc bûvkörében nõtt fel, a 2009-ben indult csoport tagjai mára ifjakká cseperedtek. Ottiliával a kezdetekrõl, a csoport jelenérõl beszélgettünk.

- Hogy kezdõdött a néptánc iránti szereteted?
- Elsõ osztályos koromban kezdtem el táncolni a Tanulók Klubjánál, majd a kultúrotthonhoz kerültünk, ahol Kaptza Mária néni, Kiss István és Virág Endre tanítottak minket, egészen a XII. osztály végeztéig. Béla két-három évet táncolt az Erdõvidék néptáncegyüttesnél. Ahogy végeztünk a líceummal, Fazakas Attila, a bardoci iskola igazgatója felkért, hogy alapítsunk egy tánccsoportot itt Bardocon. Páran az Erdõvidék néptánccsoportból, Imre Andrea, Nagy Csaba, Nagy Laci, Béla és én kezdtük el 2007-ben, Fülébõl, Száldobosról, Bardocról, még Olasztelekrõl is jártak páran, akkor alakult két csoport, egy kicsi és egy nagy. Mi kezdetben segítettünk, de 2009-ben az esküvõnket szerveztük, ezért késõbb kimaradtunk emiatt. Egy vagy két fellépés erejéig mûködött a csoport, majd megszûnt. 2009-ben Attila újból megkeresett, és elmondta, hogy szeretné, ha lenne egy tánccsoport, és mi ketten Bélával vezessük azt. Akkor alakult újra a tánccsoport, kezdetben egy csoporttal, - az a csoport most a nagycsoportunk -, majd alakult még egy középsõ és egy kis csoport. A középsõsök V-VIII. osztályosok, a kicsik I-IV.-esek, a nagycsoport pedig IX.-XII. osztályosokból áll.

- Miért Kormos néptánccsoport?
- Azért választottuk ezt a nevet, mert fülei, száldobosi, bardoci és olaszteleki gyerekek járnak a csoportba, és mind a négy falut érinti a Kormos patak.

- Milyen gyakran tartjátok a próbákat?
- Hetente, pénteken a nagycsoportnak, és szombaton a kicsi és középnek.
Egy rövid ideig Székelyzsomboron is tanítottunk táncot, Bélát kérték fel erre Vágási István ajánlására. Két három hónapot jártunk oda, de az iskolakezdéssel a gyermekek kimaradoztak, ezért megszûnt az a csoport.


- Hány gyermekkel dolgoztok?

- Huszonketten vannak a nagycsoportban, kb. ugyanennyien a középsõben, - ahol eddig fiúhiány volt, de most jöttek fiúk, és ha minden jól alakul, és fel tudnak zárkózni, akkor mindenkinek lesz párja -, és a kicsi csoportban tizennégyen vannak, tehát hét pár.

- Hogy lehet bevonzani a gyerekeket, fõleg a nagyobbakat?
- A nagycsoportosok már lassan kilenc éve, hogy járnak, szeretik, õk tényleg olyanok, mint egy család, egy összeszokott társaság, akik kezdettõl elindultak, nagyjából mind kitartottak, alig kettõ-három morzsolódott le, szeretik egymást.

- Milyen táncokat tanítotok?
- Mikor megkezdtük egy csoporttal a munkát, mindig a könnyebb táncokat próbáltuk tanítani, felcsíki, moldvai, nem kifejezetten erdõvidéki, hanem a székelyföldi táncokat, utána mezõségi, ami még könnyebb, majd szerre zárkóztunk fel, ahogy mentek a könnyebb táncok, úgy mentünk a nehezebb fele, most már kalotaszegi, széki, vajdaszentiványi, mélykerékit is tanítottunk, mélykeréki tapsost, ami ritmusra alapozódik, cigányost is. A középsõ csoportok is tudják már a vajdaszentiványit, mezõségit, kalotaszegit, a kicsikkel egyelõre moldvai, mezõségi, kicsi felcsíki táncokat tanulunk. Õk még a kalotaszeginél nem tartanak, de mezõségiben már ügyesek. Kuvaszó Napokra, a Bardoc Községi Napokra mindig új koreográfiával készülünk, tavaly a kicsiknek mezõségi volt, egész év alatt mezõségi figurákat tanultunk, és most készítettünk egy mezõségi koreográfiát, ami nehezebb figurákból tevõdik össze. Most ismét készülünk a Bardoc községi napokra, mely április 30-május 1-jén lesz, és mi vasárnap lépünk fel mindhárom csoporttal.

- Még milyen lehetõség van rá, hogy megmutassátok a munkátokat?
- Vannak néptánctalálkozók, Vargyason, Nagybaconban, a Barót Napok keretén belül, ezekre általában meghívnak, már két éve, hogy meghívást kaptunk Uzonba is. Baróton a huszárbálba kétszer voltunk hivatalosak, ott látott az uzoni polgármester, tetszett neki a fellépésünk, és azóta meghív Uzonba. Brassóba is kaptunk meghívást fellépésre jövõ hétvégén. Falunapokkor Száldoboson, Fülében is voltunk, kosaras bálokra is hívnak, Bardocon most nem volt megszervezve, de Száldoboson voltunk, mert legtöbb gyermek száldobosi. Táborok is vannak, nyáron a nagycsoportnak kaptunk támogatást a bardoci közbirtokosságtól, és tartottunk egy hétvégén az erdõn tánctábort. Vannak a zánkai, ivói gyerektáborok, nem kimondottan néptánctáborok, de olyan gyermekek vehetnek részt, akik magyarul tanulnak, és valamilyen csoporttevékenységben vesznek részt. Három éve már nyertünk táborozást Zánkára, Magyarországon. Tavaly õsszel a bardoci iskola pályázott meg Ivóban egy két-három napos tábort, az I-IV-esek voltak külön, az V-VIII.-asokkal elhívtak minket is, táncházat tartottunk, jött a csoport is.

- Hogy készültök a koreográfiával?
- Általában egy évig többféle táncot tanulunk, próbáljuk úgy, hogy több figurát megtanulunk, és majd abból késõbb összeállítunk egy koreográfiát. A kicsiknél például két-három figurát megtanítottunk, s mivel éppen a Kuvaszó Napok következtek, abból összeállítottunk egy koreográfiát. Mindig tanulunk újabb és újabb figurákat. Körülbelül egy hónappal Kuvaszó Napok elõtt én már keresgélem a zenéket, összevágom, és amit tanultunk egy év alatt, azokból készítünk egy koreográfiát. Legtöbbször az utolsó héten kétszer, háromszor is próbálunk, ha kell.

- Vannak nehézségeitek, hogy szerezitek be a ruhákat?
- Székelyruha szerencsére mindenkinek van, de nincs lehetõség arra, hogy a tánc jellegének megfelelõ ruhát vegyünk fel, tehát mindent székelyruhában táncolunk, a ruhák a gyerekek saját tulajdonai, a csoportnak nincs ruhája. Jó volna, ha lenne a csoportnak ruhája, ami megmaradna a következõ generációknak is.

- Miért fontos a néptánc a gyerekek számára?
- Elsõsorban mozgásforma, ami fontos, de társaságba járnak, a népi kultúrát ápolják, fejlõdik a ritmusérzékük, a személyiségük, és erõsödik az összetartozás érzése bennük, nagyon szeretik egymást, kiforrott közösség lett belõlük. Most, hogy a nagycsoportba már XII. osztályosok is járnak, számukra közeleg a tánccsoportból való kilépés ideje, hiszen elvégzik az iskolát, elmennek egyetemre, és nem lesz lehetõségük résztvenni a csoport életében, ezért most már szeretnénk egy új csoportot indítani kisebbekbõl. Bélát, a férjemet is a tánc révén ismertem meg, és szeretném majd, ha a lányom, Tekla is jönne táncolni. Most már sor kerül egy váltásra, mert itt az ideje. Volt már több érdeklõdõ erre a korosztályra, és ha összegyûl egy csoportravaló gyermek, akkor egy újabb csoportot indítunk, ez remélem már õsszel megtörténik.

Kérdezett: Szász Réka
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 971. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.